ГЕРБ-СДС върна мандата и не излъчи кандидат за премиер

Упълномощена съм от ПГ на ГЕРБ-СДС да ви информирам – ние няма да упражним правото за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да посочва кандидат за министър-председател.

Това заяви Десислава Радева при връчването на втория мандат за съставяне на правителство. По Конституция той се пада на втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, предават от DarikNews.bg.

Доверието в 47-ото Народно събрание е изчерпано, заяви Атанасова пред журналисти.

Ясно е, че правителството падна с вот на недоверие. Не може да се намери форма на подкрепа в рамките на този парламент, ежедневната агония за заседания на парламента е съвсем очевидна, посочи Атанасова. Тя каза, че през октомври трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори.

Президентът обяви, че още утре започват консултации с останалите партии, за да реши на кого да връчи мандата. Въпросът за властта не отменя отговорността която носите пред гражданите, обясни държавният глава.

Oт партия ГЕРБ-СДС в президентството дойдоха Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Уважавам решението ви да не се възползвате от правото да излъчите премиер. Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но пък в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство“, подчерта държавният глава.

Румен Радев посочи, че независимо дали са в управлението, или в опозиция всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи – инфлация, здравна, социална криза.

„Те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия“, подчерта той.

Във вторник държавният глава обяви, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии за нови консултации.

Тяхна цел ще бъде обсъждането на формула за изход от кризата, какви са нагласите на партиите за евентуални коалиции, и възможности за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство в този парламент, както и какви са приоритетите и програмите на отделните политически сили.

Въз основа на проведените консултации, президентът ще вземе решение на коя политическа сила да връчи третия мандат.