Георги Чалъков – новият областен управител на Ямбол

Служебният министър-председател Огнян Герджиков освободи 13 областни управители. Те не са получили доверието на правителството, че ще могат да организират честни и прозрачни избори, е основният мотив за освобождаването им. 

 

Назначенията реално са 14, защото до днес София-град нямаше управител. Тази длъжност вече заема Диана Тонова.

С нови управители са вече и областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София-област, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Новите управители са съответно: заместник-кметът на Община Гоце Делчев Валери Сарандев; Тодор Йотов – бивше военно аташе на България в Полша; Николай Йоцов – експерт от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”; Момчил Младенов – досега управител на БКС-Враца; Начо Ковачев – зам. областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г.; Йордан Татарски; Пенка Николова – бивш зам.-кмет на Ловеч по строителство; Петко Добрев – бивш областен управител на Силистра от 2001-2005 г.; Диана Тонова; Валери Симеонов; Минко Ангелов – бивш зам. кмет на Хасково, Валентин Александров – бивш директор на ОДМВР – Шумен; Георги Чалъков – зам. кмет на Община „Тунджа”.

Георги Чалъков е на 38 години. Завършил е УНСС, специалност „Икономика и управление на търговията“. Работил е в частния бизнес. Два мандата е общински съветник в Общински съвет „Тунджа“. През мандат 2011-2015 година е председател на постоянна комисия „Стратегии, стопанска политика, европейски проекти и програми, планове за развитие“ и член на комисия „Бюджет и финанси“. Семеен, с две деца. От месец ноември 2015 г. е назначен за заместник – кмет на Община „Тунджа“ и отговаря за направлението „Стопанска политика и други дейности по икономиката“.