Георги Господинов с номинация за Нобелова награда за литература

Писателят Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература. Номинацията е направена от българския ПЕН център, част от международната организация на писателите.

Здравка Евтимова, която е ръководител на центъра, съобщава пред bTV, че кандидатурата на България е изпратена преди няколко месеца, но до момeнта няма отговор от Шведския нобелов комитет.

Георги Господинов е един от най-награждаваните извън България наши писатели. Той е и сред най-превежданите ни съвременни автори – на над 20 езика.

Носител е на много литературни награди, сред които голямата награда за литература на Атина и най-престижната италианска литературна награда „Премио Стрега Еуропео“ за романът си „Времеубежище“. На италиански романът носи заглавието Cronorigugio.

Влиза в литературата със стихосбирките си „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“. Международна известност му носи дебютният роман „Естествен роман“, публикуван на 23 езика.

Номинации за Нобелова награда за литература могат да се правят от няколко групи – членове на Шведската академия и сходни организации, университетски преподаватели по литература и лингвистика, по-ранни носители на отличието, както и председателите на писателски съюзи, които са представителни за съответните държави.

Нобеловият комитет по литература оценява номинациите и представя препоръките си на Шведската академия, която решава кого да избере.

Внасянето на номинациите се прави до края на януари в съответната година. Според процедурата, описана от Нобеловия комитет, към края на април би трябвало да бъде изяснен разширеният списък с възможните кандидати за наградата.

През май се избират петима от тях, които Шведската академия започва да оценява.

Имената им обикновено се пазят в тайна до последния момент.

Наградата за литература се обявява през октомври и се присъжда на официална церемония през декември.

Няколко български писатели са предлагани за Нобелова награда през годините, но досега няма лауреат от страната.

Сред тях са творци като Пенчо Славейков, Иван Вазов, Елисавета Багряна, Йордан Радичков и др.