В Ямбол откриха първия по рода си Паметник на ямболските учители – народни будители

Паметник на ямболските учители – народни будители беше тържествено открит на 24 октомври в Ямбол. Монументът е монтиран на площад „Страшимир Кринчев“ в най-стария квартал на града „Каргона“.

„Като ямболлия аз съм горд, че днес, в навечерието на Деня на народните будители, откриваме първия по рода си в България паметник на ямболските учители – народни будители.“, каза в приветственото си слово изпълняващият длъжността кмет Васил Александров. Той подчерта, че за този монумент дължим отново благодарност на дарителя –наш съгражданин.

„Паметникът на ямболските учители –народни будители, е посветен на всички преподаватели, които през вековете са водили ямболските деца и младежи, но той е и за днешните ни 840 педагогически специалисти в училищата и в детските градини в Ямбол“, каза още Васил Александров.  

Мястото е избрано не случайно. Квартал „Каргона“ дава първите учители-народни будители на Ямбол – като Ради Колесов, Анка Александрова, Атанас Кожухаров, Димитър Хаджииванов, Костаки Попович, създател и настоятел на Българското книжовно дружество, Васил Попович, Иван и Стилияна Параскевови, първия професор по педагогика в България Петър Нойков и много други будни ямболлии.

Точно в „Каргона“ през 1805 г. Хаджи Неофит открива първото постоянно българско училище, през 1857 г. Добри Чинтулов въвежда взаимноучителната метода и поставя основите на светското училище в града, а през 1856 г. възниква и Първото девическо училище, за което припомниха в театрализиран диалог малки актьори  от театрална група „Палечко“.

„Учителят! Той е жив огън, който сгрява сърцата на големи и малки; пламък, който осветява пътя на всеки заблуден пътник; освежителен лек, който изцерява всяка болна клетка на човешкия организъм.“, подчертаха театралите, цитирайки министъра на просвещението Стоян Омарчевски, един от инициаторите за обявяването на Деня на народните будители за национален празник.

Възрожденският дух на 24 октомври в квартал „Каргон“ беше подсилен също от изпълненията на Градския духовия оркестър с ръководител Васил Шейтанов и Вокален състав „Бижу“ с ръководител Павлина Христова към НЧ „Съгласие-1862“. Почетният караул край паметника беше осигурен от ученици от Професионална гимназия по икономика „Г.С.Раковски“.

Паметникът на ямболските учители-народни будители беше открит от неговия автор, скулптора Петко Йорданов и председателя на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков, който пък от своя страна призова децата да пазят ревностно българските традиции и националните ни празници, като Деня на народните будители.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от Общинска администрация и Общински съвет-Ямбол, от деца и преподаватели от ДГ „Радост“, от ученици и учители от ямболски училища, от редица граждани.