В Ямбол издигнаха българското знаме на 55-метров пилон

Един от националните символи – българско знаме с размери 11 на 18 метра, вече се развява на 55-метровия пилон над Ямбол, разположен на хълм Боровец, най-високото място в града.

Идеята за поставянето на знамето възникна още през 2021 година и Ямбол е първият град в България, който издига националния ни трибагреник на такава впечатляваща височина в урбанизирана територия! 

Важно е да се  знае, че историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, защото идеята за създаването на първообраза на националния трибагреник принадлежи на известния български патриот от Ямбол – Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова.

Параскевов е главен спомоществовател на Българското книжовно дружество, което през 1911 година се превръща в Българска академия на науките. Той е един от големите дарители на българското училище. Набира средства и български доброволци за участие в Кримската война, в която се включва и той. Дори и далеч от родината – в Браила, Иван Параскевов не забравя Ямбол и Отечеството.

Когато българската емиграция обсъжда въпроса за изработване на знаме, той заявява: „Пари за знаме от Браила не се събират, аз поемам грижата да го приготвя за моя сметка!“

Почти 150 години по-късно, осъществявайки тази инициатива, Ямбол отново благодари на Иван Параскевов. Начинанието беше реализирано от Община Ямбол и подкрепено със средства, събрани от дарителска кампания. Много граждани и фирми се включиха в това начинание, а имената им ще бъдат изписани на специална табела, разположена до пилона с трибагреника. Ямбол наистина заслужава този символ да бъде издигнат над града. Знамето ще служи за постоянно напомняне за приноса на създателите му – нашите предци, и за гордостта, която трябва да изпитваме към тяхното родолюбиво дело. 

Официалната церемония по повод издигането на знамето ще бъде организирана през септември 2023 година.