В Ямбол започва петдневно кукерско шоу

От днес, в продължение на пет поредни дни Ямбол, е отново Земята на кукерите. 18-то поредно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ стартира тази вечер с карнавално шествие по улиците на града. Началото е в 17.30 часа на площада пред общината. Внушителната процесия е знаково събитие за началото на фестивала с участието на уникалните ямболски гигантски маски. Триметровите съоръжения са един от символите на „Кукерландия“ и от 2011 година насам са бележат по неповторим начин атмосферата на фестивала.

В карнавалното шествие се включват представителни групи от училища и детски градини, културни институти, много граждани, заредени с много настроение и избрани от тях карнавални одежди. По традиция началото на парада е от площада пред общината и читалище „Съгласие“, продължава по улиците „Г. Раковски“ и „Цар Освободител“, за да стигне до Градския парк, който от днес е превърнат в „Кукерград“ – запазената територия на фестивала.

Именно там, в близост до втората сцена ще започне празника „Сирни Заговезни“, който пресъздава характерните за обичая елементи – искане на прошка, палене на огън, мятане на огнени стрели, „хамкане“ с халва и др. Гостите могат да вкусят от специално приготвената гигантска баница и халва от местни производители. По традиция празникът ще завърши с народно веселие и хора.