В Деня на народните будители в Стралджа

Надя Жечева

На 1 ноември община Стралджа съвмести два празника – Денят на народните будители и отчитане резултатите от Третия Национален литературен конкурс на името на Станка Пенчева „Дървото на живота“. В залата се събраха местни педагози, културни дейци, общественици и участници в третото издание на литературния конкурс. Приветствайки ги сърдечно кметът Атанас Киров отдаде заслуженото на българските възрожденци дали своя дан за духовността на България, благодари за всеотдайността на съвременните будители, отправи призив към младите да се учат от примера им, за да се съхрани българщината, за да я има България.


Стихове на лауреати от предишните две издания на конкурса, прочетени от Силвия Йорданова и Ивайло Русев, създадоха онази неповторима атмосфера , която повишава самочувствието и дава крила. С ръкопляскания и одобрение беше посрещнато връчването на наградите/ плакет с герба на общината, златна значка и грамота/ на изявени стралджански общественици – Димитър Стоянов, педагог, учител по български език и литература, ръководител на театрален състав, общественик и Георги Стоянов, историк, краевед с дългогодишна проучвателска, изследователска и събирателска дейност.
Празникът продължи с обявяване резултатите от Третия литературен конкурс на името на Станка Пенчева „Дървото на живота“. Преди да прочете протокола председателят Валери Станков не пропусна да благодари на организаторите от община Стралджа, да отдаде и заслужена почит към обичаната българска поетеса Станка Пенчева. Той сподели удоволствието на журито от работата , която се оказа доста трудна при положение, че участващите творби са близо… 500.“ Журито, чиито членове са още Станислав Марашки, Димитър Бечев, Димитър Стоянов и Надя Жечева достигнаха до пълно единодушие определяйки носителите на наградите“, подчерта г-н Станков.
С великолепното стихотворение „Дървото на живота“ наградата на кмета спечели Валентина Шейтанова. В раздел „Поезия“ Ники Комедвенска стана носител на Първа награда със стихотворенията „Дърво за огън“, „Пътуване до мама“ и „Ден за обичане“. Носителят на втора награда за поезия е поетесата Валентина Йотова, която лично прочете своите стихове „Ръкопис, изгубен в есента“, „Пролетно стихотворение“ и „Из моите памукови поля“. Мария Панайотова стана носител на трета награда със стихотворенията „Ножче“, „Сладко от костилки“ и „Снимка на калта без ретуш“.
В раздел „Проза“ журито присъди първа награда на писателя публицист Владимир Шумелов за разказа „Деветият кръг“ и есето „Краят“. Втората награда отиде при Ивелина Никова за свръхсетивният разказ „Алтъна“, както го определи председателя на журито, а третата спечели Денка Илиева с разказа „Ромео и Жулиета от махалата „Манастирци“- една наистина великолепна творба.
За присъстващите в залата беше истинско удоволствие да чуят наградените стихотворения от самите автори, които получиха наградите си лично от кмета на общината.

dsc03634 dsc03635 dsc03638 dsc03642 dsc03647 dsc03648 dsc03652 dsc03658 dsc03659 dsc03670