В Болярово актуализираха цената на дървата за огрев

Общински съвет-Болярово актуализира днес на извънредно заседание цената на дървата за огрев, предоставяни на местното население от общинските гори. Причината за това е недостигът на дървосекачи, заради поддържаните по-ниски цени до момента.
През април тази година Общинският съвет увеличи цената на 38 лева, като предвидената цена за дървосекачите беше 14 лева. Инфлацията, обаче, се отрази много сериозно и в тази сфера. Десет хиляди кубика дървесина е предвидена за сеч и предоставяне на местното население тази година. Освен в Болярово, добив е предвиден и в горски отдели в селата Стефан Караджово, Шарково, Странджа и Горска поляна. Общинската администрация задвижи своевременно процедурите и навсякъде дървата са маркирани. Проблемът е, че, заради поскъпването на енергоносителите и цените като цяло, дървосекачите не се съгласяват да работят на цената от 14 лева на кубик.
Това бяха мотивите на кмета на общината да предложи цената за сеч да се увеличи на 18 лева на кубик, а жителите да плащат по 45 лева на кубик.
Тази цена все пак остава най-ниската в района. В съседни общини цената е 50-60 лв., в Държавно горско стопанство – по 65 лв., проблемът е, че държавните складове са празни, коментира кметът Христо Христов.
Разпределението по населени места ще бъде съобразено така, че доставката да става от най-близкия горски отдел с цел да не се оскъпява и стойността на превоза за хората, каза още кметът Христов.
За съжаление, заради непредвидимите обстоятелства с инфлацията доставката ще забави темповете си, но няма да останат домакинства без дърва за огрев за зимата, категоричен е кметът. Съгласно решението на общинските съветници, на домакинство ще бъдат предоставяни до 5 кубика, като задължително условие е хората да са регистрирани по постоянен или поне по настоящ адрес и да живеят постоянно в съответното населено място на община Болярово. Дърва извън пределите на общината от общинския горски фонд няма да бъдат изнасяни, за което общинското ръководство разчита и на съдействието на полицията.