Възстановиха паметника на загиналите във войните ботевци

    Със заупокойна молитва за загиналите във войните ботевци, отслужена от отец Жельо и с почетен караул, на 28 септември 2018 година, в с. Ботево, община „Тунджа“, отбелязаха сто години от края на Първата световна война пред възстановения паметник на загиналите във войните.

            На честването присъстваха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, заместник-кметовете Ели Василева, Станчо Ставрев и Георги Чалъков, както и секретарят Андон Кръстев, Волен Дичев- заместник областен управител на област Ямбол, майор Иванов- заместник- командир на 42-ри механизиран батальон- гр. Ямбол, признателни жители от селото.

            „…Никой не е забравен и нищо няма да се забрави…“ бяха финалните думи в словото на Георги Танев- кмет на с. Ботево.

             „Този паметник е възстановен с подкрепата на Министерството на отбраната и благодарение на вас, ботевци, и на силния ви стремеж да опазите паметта на загиналите във войните жители на селото. Аз съм уверен, че и занапред ще продължите да инициирате родолюбиви дела и ще възпитавате в патриотизъм вашите деца“  подчерта в словото си кметът на община „Тунджа“- Георги Георгиев.

            Паметникът е построен през 1926 година, като на него са изписани имената на загиналите във войните жители на селото. Въпреки ремонта през 1976 година, метеорологичните условия рушат части от паметника. Ботевци кандидатстват чрез Областна управа- гр. Ямбол пред Министерството на отбраната с проект за ремонт, като получават необходимата финансова подкрепа за извършване на дейностите, заложени в становището на скулптора Руслан Русев.