Воден празник от Лятно училище по плуване 2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С Воден празник в комплекс „ВЕГА“  завърши обучението на децата от ваканционната програма за превенция на водния травматизъм „Лятно училище по плуване“,  организирано от БЧК – Ямбол.

       Като специални гости на празника бяха: Антон Налбантов, Директор на Водноспасителната служба в НС на БЧК; Радостина Карагеоргиева, представител на европейския офис на БЧК в Брюксел; Александра Василева от Дирекция „БМЧК“ в НС на БЧК; Огнян Николов, инструктор по водно спасяване в БЧК – Ямбол 

       Пред своите родители и гости, под формата на забавни игри, малките възпитаници показаха завидни знания, свързани с правилата за водна безопасност в естествени водоеми, на плувния басейн, на плажа, в къщи. Направиха и демонстрация по оказване на първа помощ при удавяне с манекен и поставяне на пострадал в странично стабилно положение.

       Под формата на състезание, децата умело демонстрираха плувни умения със и без помощни средства, усвоените плувни стилове, техники за оказване на помощ при воден инцидент със спасителни средства. Най-добре представилите се получиха като награди плувни очила и плувни шапки „SPEEDO“, предоставени от Дирекция „Водноспасителна служба“ към НС на БЧК.

       Всички демонстрации се провеждаха под ръководството на Добриела Праматарова, специалист в Областната организация на БЧК; Митко Янев, треньори по плуване и квалифицирани водни спасители;  Мария Вълкова, доброволец на БЧК – Ямбол.

       За своето старание всички децата получиха специални грамоти и книжки „Приятели с водата“, връчени от инж. Митко Филипов – Директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК-Ямбол.

       Кулминация на събитието беше огромна торта, изработена специално за празника от „Виена стил“ ООД.

       Лятното училище по плуване на БЧК – Ямбол се провежда за осма поредна година и е част от програмите за превенция на водния травматизъм сред деца, осъществявани от БЧК. Основната цел на програмата е: Изграждането на начални плувни умения и намаляване на риска от водни инциденти сред деца на възраст 7-11 години, чрез включването им в обучение по усвояване на основни плувни техники,  придобиване на знания за правилата за водна безопасност, начините за оказване на помощ и самопомощ при воден инцидент. Броя на децата, включени в обучение през тази година е 42, като в заниманията бяха активно включвани и техните родители, баби и дядовци.

      

                                                                  ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК-ЯМБОЛ