Вноската за ипотечен кредит да се приспада от доходите за детски предлагат ямболските социалистки

Вноската за ипотечен кредит за основно жилище да се приспада от доходите на семейството за получаване на детски предложиха от ямболската организация на Обединението на жените социалистки на среща разговор за майчинството и отглеждането на деца в Деня на родилната помощ.

Председателката на ямболската организация на жените социалистки Мария Чиповска припомни символиката и обредите на обичая на Бабинден и разясни, че от 1951 г. той се чества като Ден на родилната помощ, след което младите майки споделиха какви проблеми имат при отглеждането на децата и какво според тях може да се промени и подобри.

Според тях всички деца трябва да получават детски, защото сега ситуацията е такава, че българските семейства не могат да ползват тази помощ от държавата, защото работят. Точно в тази връзка е и предложението вноската за ипотечен кредит за основно жилище на семейство с деца да се приспада от доходите, които се взимат за достигане прага за получаване на детски надбавки.

Според майките трябва да са по-големи и еднократните помощи при раждане, защото сега са 200 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете и 250 лв. за трето.

Те споделиха и това, че не във всички детски градини в Ямбол има организирани допълнителни занимания по изкуство и чужд език, народни танци, а където има се заплащат, но това не винаги е по джоба на семействата.  В детските градини се събират и средства за помагала, за учебници, лятото карат родителите да мажат стаите. Основателно майките попитаха в крайна сметка какво покрива общината, след като карат тях да ремонтират детската градина.

Общинският съветник Мариета Сивкова уточни, че в Ямбол няма нормативна уредба, която да определя и уеднаквява условията и предлаганите дейности в детските градини, а всичко зависи от директора на детската градина. При опит да разбере кой определя какви храни могат да се внасят в детските градини от родители се оказало, че всичко зависи от директора.

Областният председател на Обединението на жените социалистки Пенка Илиева припомни инициативите на БСП за младите семейства – внесеното предложение за отпадане на таксите в детските градини и настояването да се върне на семействата обявената за незаконосъобразна такса от 10 лв., независимо дали детето посещава детско заведение.

Всеобщо беше мнението, че голяма част от исканите промени касаят държавна политика, но и общината на местно ниво трябва да намери начин да насърчава младите семейства да имат деца и да остават да ги отглеждат в Ямбол.