Валентин Ревански посети Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ по повод началото на археологически проучвания

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански посети Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ във връзка с началото на редовните археологически проучвания. „Благодаря ви за работата в единствения изцяло запазен тракийски и античен град в България и се надявам, че ще намерите интересни археологически находки. Ще се радвам, ако откриете някакво доказателство, което да потвърди хипотезата на професор Александър Фол и професор Димитър Попов, че Спартак е от нашия край, за да може Ямбол и Кабиле да станат световноизвестни туристически дестинации.“, каза на работниците Валентин Ревански, визирайки твърденията на двамата известни професори траколози, че Спартак /ок. 109 – 71 година преди Христа/, водачът на най-голямото робско въстание в историята на Рим, е благородник от племето одриси. Един от царските градове на Одриското царство, най-голямата и мощна тракийска държава, е бил Кабиле. Вероятно името на Спартак на езика на траките е звучало като „Спарток“, както се е казвал и един от владетелите на Кабиле, управлявал от 281 до 277 година преди Христа. Друг цар от одриската царска династия, син на Терес, е носил името Спарадок.

Основен аргумент на хипотезата е, че одрисите са били съюзници на Рим. Известен исторически факт е, че Спартак в началото се сражава за Римската република, но след конфлкт е продаден в робство и впоследствие става гладиатор. В момента най-разпространената теория е, че Спартак е родом от племето меди, живяло в земите около днешния град Сандански, но те винаги са враждували с римляните.

Кметът сподели, че археологическите разкопки го връщат в спомените отпреди 23 години, когато и той е работил на разкопоките през лятната ваканция като общ работник и парите, които е получавал, е използвал за почивка на морето.

Директорът на Регионалния исторически музей – Ямбол представи на кмета проект за обновена визия на Архитектурен резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. „Идеята на архитект Каменова е да изглежда, както в Помпей.“, каза Стефан Бакърджиев. Той заяви, че има желание да проучи две могили, които се намират в близост до АР „Тракийски и античен град Кабиле“.

В края на работното посещение Валентин Ревански посъветва Стефан Бакърджиев археолозите да извършват проучвания в тракийския археологически слой на Кабиле.