Важни решения на Областната комисия по безопасност на движението

Днес в Областна администрация Ямбол се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движение по пътищата. На заседанието присъства Анжелина Тотева – заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Членовете на Областната комисия по безопасност на движение по пътищата докладваха информация и представиха анализина представляваните от тях институции, относно постигнатите през последното тримесечие резултати за подобряване на безопасността на движение по пътищата. От инж. Галин Костов, директор на Областно пътно управление- Ямбол, бяха докладвани извършените ремонтни дейности през изминалото шестмесечие на територията на областта, както и планираните такива. Част от важните инфраструктурни обекти в областта, освен вече стартиралите мащабни ремонти на пътища от републиканска пътна мрежа, са и ремонтите на Околовръстен път Юг, както и Пътен възел Воденичане на АМ „Тракия“. Една от основните теми на заседанието беше поддържането и обезопасяването на най-натоварените пътища в областта, по  които с голяма концентрация се движат и тежкотоварни автомобили, като например пътят Ямбол – ГКПП Лесово.

 

Областният управител Димитър Иванов даде начало на темата за маркировката в областта, като получи уверение, че ще бъде оказано съдействие на област Ямбол в справянето с този проблем. „Ние сме област с преобладаващи мъгли в по-голямата част от годината и смятам, че имаме нужда от опресняване на пътната маркировка. Както всички знаем, тя е един от най-важните фактори за превенция на ПТП-та, особено при намалена и ограничена видимост на водачите.“

Представители на общините от областта съобщиха какво е актуалното състояние на пътната мрежа в населените места от техните общини, като посочиха конкретни проблеми, които бяха обсъдени със специалистите от комисията и по тяхното решаване ще се започне работа в най-кратки срокове.

Друга тема, която беше детайлно обсъдена, е пътнотранспортните произшествия на територията на областта и възможностите за тяхното ограничаване. До 30.06.2020 година пътнотранспортните произшествия в област Ямбол са 124 на брой, което е с 54 броя по-малко, спрямо същия период на миналата 2019 година. Членовете на комисията бяха категорични, че ще работят в посока положителната тенденция към намаляване на ПТП-тата да се задържи не само до края на годината, но и занапред.