БСП оспорва пред ВАС разпределението на мандатите в Ямболски избирателен район

БСП оспорва пред Върховния административен съд разпределението на мандатите в Ямболски избирателен район. Кристиан Вигенин и Катя Георгиева като упалномощени представители на партията за област Ямбол са подали жалба пред Върховния административен съд, с която настояват съдът да сезира Конституционния съд да се произнесе по законността на избора на народен представител от квотата на „Изправи се! Мутри вън!“ в 31 Ямболски избирателен район.

В жалбата си представителите на БСП твърдят, че при разпределение на мандатите ЦИК е нарушила Методиката за определяне на на резултатите от гласуването и разпределение на мандатите при избори за народни представители – Приложение 1.

В жалбата до съда вносителите посочват изборните резултати в Ямболска област и стойностите с остатъците, които се получават при изчисленията по установената методика:

БСП за България – 13 091 действителни гласа; стойност с остатък: 1,31

Изправи се! Мутри вън! – 2 879 гласа; стойност с остатък: 0,29

ГЕРБ-СДС – 11 703; стойност с остатък: 1,18

Има такъв народ – 8 988; стойност с остатък:  0,9

Демократична България – 2 439; стойност с остатък: 0,24

ДПС – 739; стойност с остатък: 0,07.

На база на това те твърдят, че имат по-голям остатък от този на „Изправи се! Мутри вън!“ и оспорват разпределението на мандатите.

„БСП беше ощетена, мандатите бяха разпределени несправедливо, ние бяхме длъжни да защитим нашия резултат“, коментира на пресконференция днес в Ямбол Кристиан Вигенин и допълни, че не си правят илюзии, но са длъжни да защитят избора на хората, гласували за тях. Според него при промените в Изборния кодекс трябва да се търси по-справедлив начин на разпределението на мандатите, защото този дава големи изкривявания.