БМЧК – Ямбол отбеляза 1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

    Кампанията имаше за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното изследване за ХИВ. Кампанията премина под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“.

Проведена бе информационна кампания, разпространени бяха информационни материали – „Животът е безценен“  и презервативи в центъра на града, които бяха предоставени от РЗИ Ямбол.

Раздаваха се и червени панделки на гражданите, символизиращи съпричастност към лицата, живеещи с вируса на ХИВ.

 Радосвета Узунов, областен координатор на БМЧК, представи пред медиите целите на кампанията и информация по темата  ХИВ/СПИН – начини на инфектиране, предпазване от заразяване, статистика и др.

Общинските клубове на БМЧК в Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа също проведоха Анти СПИН кампания в местните училищата с организиране на мероприятия със състезателен характер – въпроси и отговори, след което разпространиха информационни материали по централните улици в населените си места.

Проведени бяха лекции на тема превенция на ХИВ/СПИН в училища в областта. Доброволците изработиха плакати по повод кампанията, които бяха разлепени на видно  място в училищата, на автобусни спирки, в магазини и др.

Инициативите по повод 1 декември бяха отразени от местните медии.

 

                                          

 Секретариат на Областния съвет на БЧК-Ямбол