Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват Културно-информационен център „Безистен“, Регионален исторически музей – Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“.

Проявите ще започнат в 17:00 ч. и ще продължат до полунощ в Безистена, Ритуалната зала и в Етнографския комплекс в квартал „Каргон“.

Ателие „Рисуване със светлина“, което гостува за първи път в Ямбол, е една от атракциите в програмата на Културно-информационен център „Безистен“.

В 21:00 часа художници от Център АЛОС ще изрисуват със светлина пространствени модули и ще изпълнят индивидуалните хрумвания и желания на посетителите до източния вход на Безистена.  Всеки участник ще може да види своите идеи, пресъздадени на момента в разноцветна светлинна картина и да си тръгне със снимка на своята лична неповторим светлинна рисунка.

           В същия час млади таланти на Ямбол ще излязат на открита сцена на север от Безистена –  Вокален състав „Бижу“, Танцова школа „All Steps – Всички стъпки“, малките балерини от Общински детски комплекс и танцьорите на Клуба по спортни танци „Тандем“. Със специално създаден за Европейската нощ на музеите в Ямбол етноспектакъл на сцената ще гостуват и  „Майсторите на танца“.

Предизвикателствата за посетителите на Безистена ще започнат още в 17:00 ч.  с керамична работилница „Кибела“ – проект на Художествена галерия „Жорж Папазов“, който ще бъде реализиран в партньорство с Общински детски комплекс. Ръководители на работилницата са ямболските керамици Мария Попова, Георги Попов и Иван Желязков.

Пред южния вход ще бъде обособен кът за снимки „Образи от Античността“ – проект на РИМ – Ямбол, свързан с античната история. През този период Кабиле е един от най-важните градски центрове в пределите на римска провинция Тракия. Посетителите ще имат възможност да си направят снимка за спомен, обличайки се като римски легионери – покорители на Средиземноморието и целия известен тогава свят или като гладиатори.

Зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ посреща Творческо ателие по калиграфия за деца от 9 до 18 години с ръководител д-р Маргарита Дончева. Инициативата ще се осъществи в партньорство с ГСАГД „Кольо Фичето“.

 Творческите занимания по калиграфия ще акцентират върху изписването на курсивни шрифтови стандарти, развиващи графичното отношение към буквения знак и спомагащи за създаването на ясен, четлив и хармоничен почерк. На участниците ще бъде предоставен за интерпретация девизът на Ямбол „Ида от древността – отивам в бъдещето“ и някои от древните имена на Ямбол. Участниците ще изготвят лична картичка с пожелание за бъдещето на града, в която ще запечатат тайно послание с восъчен калиграфски печат.

От 18:00 до 21:00 ч. ще продължи традиционната занимателна игра за всички любознателни деца и възрастни в Безистена – „Откриватели на Арт & Факти“ която ще бъде реализирана в партньорство с младите екскурзоводи от ЕГ „Васил Карагьозов“- Ямбол.

Специално за Европейската нощ на музеите Регионалният исторически музей представя  изложба „Археология“ на ниво „Минало“ в Безистена.

В Европейската нощ на музеите входът в Етнографската къща в квартал „Каргон“, в Културно-информационен център „Безистен“ с интерактивен музей и в Музея на бойната слава е безплатен за посетителите, които желаят да ги разгледат.