Атрактивни и търсени специалности в ПГСГ „Кольо Фичето“

    През следващата учебна година Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“ в град Ямбол ще обучава ученици в три специалности: „Строителство и архитектура“ с придобиване на трета степен на професионална квалификация Строителен техник, „Недвижими имоти“ с трета степен на професионална квалификация Брокер на недвижими имоти и „Интериорен дизайн“ с трета степен на професионална квалификация Дизайнер. Ръководството на гимназията се насочва неслучайно към тези професии.

Те представят един пълен процес в строителния бизнес и бизнеса с недвижими имоти – от архитектурното проектиране и изграждане на жилищните и обществените сгради, през творческото оформяне на вътрешното им пространство до стойностната оценка и продажбата. Обучението е двустранна задача, но ключова е фигурата на преподавателя. Учебните предмети, които дават подготовката и знанията по специалните предмети за съответните професии, се водят от висококвалифицирани строителни инженери и архитект. За професията на архитекта, за спецификата на изучаваните в гимназията дисциплини и за последващата реализация разказва архитект Арнаудов.

 

Архитект Арнаудов, разкажете накратко за себе си?
– Казвам се Иван Арнаудов. Архитект, преподавател в ПГСГ „Кольо Фичето“ гр. Ямбол, дизайнер. Завършил съм архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия, работил съм в множество фирми/проектантски бюра, както и самостоятелно по проекти от всякакъв характер. Преподавателският ми „стаж“ започна малко изненадващо дори за мен. Бях поканен като лектор по интериорен дизайн и продуктов дизайн в „Raffles Design International“- Сингапурски колеж по дизайн с клонове в цяла Азия. Работата ми в Мумбай (Индия) ме обогати много, но и осъзнах, че точно в България е мястото, където трябва да даваме знанията и уменията си на по-младите. Тук има много работа за вършене, при това спешна.
С какво Ви привлича работата в ПГСГ? Как печелите вниманието и интереса на учениците?
– Основният ми мотив в работата е желанието да съм полезен, да предам познания и опит, теоретични и практически, на всеки, който е готов да ги приеме. В днешно време да привлечеш вниманието и интереса на ученици и студенти е нелека задача. Конкуренцията на медиите, субкултурните влияния и фалшивите ценности е убийствена. Самата образователна система е разрушена почти до основи. Определено се иска упорство и дизайн-мислене, за да устояваш на течението/мейнстрийма. Не мога сам да дам оценка на работата си, няма да е обективно. Рядко съм доволен от себе си, но може би съм твърде самокритичен 🙂 Стар навик, още от университета.
Специалност „Строителство и архитектура“ – кое я прави привлекателна, защо е добър избор за професия?
– Това е вечна професия. Откакто човекът е напуснал пещерите – все строи. Построеното е трайно, а удовлетворението – несравнимо. За всички е ясно, че не е лесно, но точно затова е подходяща за най-добрите, въпреки съвременните схващания. Да създаваш домове, храмове, театри, да прокарваш пътища – това е стойностно и почтено. Чрез подобряване на заобикалящата ни среда можем да помогнем за по-добрия живот на всички.
Специалността е традиционна за ПГСГ „Кольо Фичето“. Силно застъпени са специалните предмети – теоретични и практически – Организация на строителството, Геодезия, Стоманобетонни конструкции, Сградостроителство, Архитектурно проектиране, Учебни и производствени практики, Компютърно чертане, Пътища и съоръжения, Градоустройство, Техническо чертане, Строителна механика и др. Всичко необходимо, за работата на строителния техник.
Възможностите за реализация след завършване са много. Освен като строителни техници в строителни фирми, нашите възпитаници могат да работят и като специалисти в общински и областни служби, държавни институции, да създадат свой собствен бизнес в строителството, в производството и търговията с материали и елементи, чертожници и др.
В последните години се появи силен глад за кадри от средният сегмент, за квалифицирани професионалисти. Търсенето е голямо и възможността нашите възпитаници да намерят добре платена и благодарна работа е все по-голяма.
Има конкретни предимства още при завършването и при по-нататъшно продължаване на образованието. Учениците от професионалните гимназии по строителство участват в отделно класиране при кандидатстване в университетите със специалности в сферата. Държавният изпит за придобиване на спeциалност се зачита като втори зрелостен изпит.
Специалност „Интериорен дизайн“ – звучи модерно и атрактивно, но какво всъщност се крие зад това име?
– Това е нова специалност както за нашето училище, така и за областта, затова звучи модерно и донякъде неясно. Целта ни е да обхванем цялата палитра от професии, свързани със строителството и проектирането. С тази специалност се насочваме към по-артистичната страна на „занаята“.
Интериорният дизайн, като част от архитектурата, се занимава с вътрешните пространства на сградите, тяхното хармонично оформяне и обзавеждане, вземайки предвид правилата за удобство и оптимално оползотворяване на помещенията.
Уменията, които учениците могат да придобият отново са широкоспектърни. Изучават се дисциплини свързани с изкуството и проектирането: Интериорен дизайн, Рисуване, Ергономия, Архитектура, Скулптура, Цветознание, История на изкуството, Материалознание, Композиция. Силно застъпено е и изучаването на компютърен софтуер. Освен AutoCAD ще се преподават и Photoshop, и Corel Draw, които са изключително полезни за атрактивното представяне на проектите. Оборудваме две нови ателиета по рисуване и дизайн за пълноценни занимания по предметите. Учениците от другите специалности също ще имат възможност да ги използват по време на различни свободноизбираеми и извънкласни форми.
Както и при другите ни специалности, така и при тази възможностите за реализация са разнообразни. Най-често интериорните дизайнери работят самостоятелно, създават собствени дизайнерски студиа или работят в такива. Разнообразните познания и компютърни умения могат да ги насочат в областта на рекламата и графичния дизайн. Възможности има в компаниите, произвеждащи и търгуващи с мебели – като мебелни дизайнери, консултанти или интериорни дизайнери в магазини за обзавеждане. Желаещите могат да продължат образованието си в различни специалности, свързани с дизайн, архитектура, изкуства в множество колежи и университети.
Ще си позволя да споделя с няколко думи размислите и за образованието в България. След дългогодишните реформи то пострада сериозно, видно е за всеки. Привнесоха се чужди модели, въвеждаха се недомислени промени, знанието се обезцени. Всичко се прави без мисъл, със съмнителни намерения и цели. В нашето училище искаме да обучаваме мислещи хора и професионалисти, стараем се и ще се стараем още повече. Предлагаме специалности, които учат на отговорност, разумност, красота и човечност. Не е лесно, разбира се, но повече от всякога имаме нужда от съзидателни българи.