Астрономически календар за месец юни

1 ЮНИ – Луната е в триъгълна конфигурация с планетите Сатурн (в съзвездието Козирог) и Юпитер (във Водолей), южно от Юпитер. Красивото трио е видимо след полунощ и на утринното небе.
2 ЮНИ – Луната е във фаза „ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ, 10:24“, изгряваща около полунощ с осветена лява половина.
8 ЮНИ – Луната е в АПОГЕЙ, най-далече от Земята по орбитата си около нея.
10 ЮНИ – Луната е във фаза „НОВОЛУНИЕ, 13:53“, невидима. За някои райони на света ще се наблюдава Частично слънчево затъмнение, за други – Пръстеновидно, но от България затъмнението няма да е видимо.
11 ЮНИ – Меркурий е в ДОЛНО СЪЕДИНЕНИЕ със Слънцето, невидим.
12 ЮНИ – Тънкият сърп на растящата Луна е МАСИМАЛНО НА СЕВЕР от небесния екватор с високо движение над хоризонта.
12 ЮНИ – Венера е на 1,5 ⁰ южно от Луната. Поради ниското й положение над хоризонта и ранния залез е още много трудна за наблюдение за кратко при открит хоризонт.
15 и 16 ЮНИ – Луната е в съзвездието Лъв северно от най-ярката му звезда Регул.
18 ЮНИ – Луната е във фаза „ПЪРВА ЧЕТВЪРТ, 06:54“, с осветена дясна половина и видимост до около полунощ.
19 ЮНИ – Луната е в близост над първата по блясък и синкава звезда Спика от съзвездието Дева.
21 ЮНИ – ЮПИТЕР е в преход към РЕТРОГРАДНО движение.
21 ЮНИ – СЛЪНЦЕТО напуска съзвездие Бик и навлиза в БЛИЗНАЦИ.
21 ЮНИ – ЛЯТНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ, 06:32
През годината видимият път на Слънцето над хоризонта е различно дълъг. Той е най-къс около 22 декември (зимното слънцестоене) и най-дълъг около 22 юни (лятното слънцестоене). Тази 2021 г. лятното слънцестоене настъпва на 21 юни в 06:32 ч. В този момент “Светилото ни” достига най-високото си положение на небето. Изгрява на североизток (в най-северната точка на изгрев на хоризонта), на пладне се издига най-високо – на 72 градуса над хоризонта за нашата географска ширина и залязва на северозапад (в най-северното си положение от точката “запад” на хоризонта). Това е най-дългият видим от нас път на Слънцето по небето, съответно и най-дългият ден – 15ч.20мин. Продължителността на деня се запазва еднакво дълга, или почти еднаква за 10-ина денонощия около датата на слънцестоенето. Слънцето сякаш “замира” в най-високата си точка, преди да тръгне надолу към есенното равноденствие, откъдето и “слънцестоене”. Денят на лятното слънцестоене се счита за начало на астрономическото лято за северното полукълбо на Земята и на астрономическата зима – за южното. За северното полукълбо денят е най-дълъг, а нощите – най-къси. На географски ширини над +66⁰ Слънцето по това време не залязва цели денонощия или месеци, а на северния полюс на Земята е средата на 6-месечният полярен ден. На Южния полюс, обратно, е полярна нощ.
22/23 ЮНИ – МЕРКУРИЙ е в преход към ПРАВО движение.
22 – 24 ЮНИ – Планетата МАРС се премества пред звездите на разсеяния звезден куп М44 „ Ясли“ в съзвездието Рак (23.06 – пред центъра му). Красиво, но много трудно за наблюдение веднага след свечеряване около 22:30 ч. само при открит хоризонт. Увеличителен уред от порядъка на малък телескоп или бинокъл ще е от голяма полза. Марс няма да го виждаме повече за тази година!
22/23 ЮНИ – Почти пълната Луна е над червената звезда Антарес, най-ярката от съзвездието Скорпион, с добра видимост през почти цялата нощ.
23 ЮНИ – Луната е в ПЕРИГЕЙ, най-близо до Земята по орбитата си около нея.
24 ЮНИ – Луната е във фаза „ПЪЛНОЛУНИЕ, 21:40“ с изцяло осветен диск и видима през цялата нощ. Юнското пълнолуние е известно в Американския фолклор като „ Full Strawberry Moon – Ягодова луна“, а в Европа като “Розовото пълнолуние“ – име свързано с това на цветето, а не с розово оцветяване на Луната.
25 ЮНИ – Луната е МАКСИМАЛНО НА ЮГ от небесния екватор с ниско движение над хоризонта.
27/28 ЮНИ – Максимум на метеорния поток „ЮНСКИ БООТИДИ“, с родителско тяло кометата 7Р/ Pons Winnesce и радиант в съзвездието Воловар. Метеорите са бавни, жълтеникави, често много ярки. Часовото число е вариращо, като има и години с по около 100 метеора в час, последната от които 1998 г. Стареещата все още доста пълна Луна няма да е в полза за добрата видимост на метеорите.
27 и 28 ЮНИ – Луната е с удобна видимост след полунощ и на утринното небе отново в КРАСИВО ТРИО с планетите Юпитер и Сатурн, както в първиия ден от месеца.