Астрономически календар до края на май

11 МАЙ – Луната е във фаза „НОВОЛУНИЕ, 22:00“, невидима.
12 МАЙ – Луната е в АПОГЕЙ (00:55), най-далече от Земята по орбитата си около нея.
12 МАЙ – Еднодневният много тънък сърп на Луната може да се зърне под вечерницата Венера за минутки при съвсем нисък хоризонт.
13 МАЙ – Младата двудневна Луна е между Меркурий и Венера, по-близо до Меркурий южно от него. Видимостта им е за кратко след залеза на Слънцето при открит хоризонт.
14 МАЙ – СЛЪНЦЕТО преминава от съзвездието Овен в БИК.
15 МАЙ – Луната е МАКСИМАЛНО НА СЕВЕР от небесния екватор с високо движение над хоризонта.
16 МАЙ – Червената планета Марс със силно намалял блясък откриваме на вечерното небе на 1,5⁰ южно от растящата Луна.
17 МАЙ – Меркурий е в МАКСИМАЛНА ВЕЧЕРНА ЕЛОНГАЦИЯ на 22⁰ източно от Слънцето с добра вечерна видимост 1,5 до 2 часа след слънчевия залез в зависимост от височината на хоризонта на мястото на наблюдение.
19 МАЙ – Луната е във фаза „ПЪРВА ЧЕТВЪРТ, 22:13“ с осветена дясна половина и видимост до около полунощ. Южно от нея е синкавата звезда Регул, най-ярката от съзвездие Лъв.
23 МАЙ – САТУРН е в преход към РЕТРОГРАДНО ДВИЖЕНИЕ.
26 МАЙ – Луната е в ПЕРИГЕЙ (04:50), най-близо до Земята по орбитата си около нея.
26 МАЙ – Луната е във фаза „ПЪЛНОЛУНИЕ, 14:14“. Ще я наблюдаваме като „пълна“ в утрото на 26 май в съзвездие Везни, когато е и в Перигея и през нощта 26/27 май в съзвездие Скорпион недалече над червената звезда Антарес. Тъй като Пълнолунието е по-малко от 10 часа след Перигея, то и това пълнолуние, както и априлското е СУПЕРЛУНИЕ с по-голям видим диаметър и блясък на нощното ни светило от тези при обичайните пълнолуния. В местата от планетата, където в момента на пълнолунието ще е нощ (Източна Азия, Австралия, Америка) ще се наблюдава и Пълно лунно затъмнение, което няма да е видимо от България.
Името, дадено от североамериканските индианци на майското пълнолуние по понятни причини е FULL FLOWER MOON (Пълнолуние на цветята) и още Full Corn Planting Moon ( На сеенето на царевицата) и Full Milk Moon (Млечна луна).
28 МАЙ – Луната е МАКСИМАЛНО НА ЮГ от небесния екватор с ниско движение над хоризонта.
29 МАЙ – Съединение на Венера и Меркурий, на видимо отстояние по-малко от един лунен диаметър, като Венера е на 0.4⁰ северно от Меркурий. За да се види слабият Меркурий до ярката Венера е добре да се ползва поне бинокъл. Интересно е да се знае, че от началото до края на м. май Меркурий е намалил блясъкът си около 40 пъти.
30 МАЙ – МЕРКУРИЙ е в преход към РЕТРОГРАДНО ДВИЖЕНИЕ.
31 МАЙ – Сатурн, Юпитер и стареещата Луна в красива близка конфигурация на утринното небе.