Kabile Сира на „Вила Ямбол“ спечели Голям златен медал от „Световното по вино“

Серията е вдъхновена от традициите във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките.

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ спечели шест медала на най-престижния винен конкурс в света Mondial de Bruxelles. Едно от нейните вина грабна Голям златен медал и бе определено за най-доброто от България. Това е Kabile Сира 2018. Други три бяха отличени със златно отличие – Kabile Шардоне 2021, Kabile Мавруд Каберне Совиньон 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2016, а със сребро – Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2017 и Kabile Мерло Резерва 2015. Любопитен факт е, че серията Kabile се ражда в чест на древните традиции на региона във винопроизводството, още от времето на траките. Виното е кръстено на едноименния античен тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от винарната. На етикета му пък е поставена Великата богиня майка за траките Кибела, богиня на плодородието. Смятало се, че делвите с нейния лик са маркирали най-висококачественото вино на траките.

“Осъзнаваме колко сме свързани с древната история на нашия регион, където се е правило вино буквално от векове. Днес ние се опитваме да правим тук вкусни и балансирани вина, които да ни представят по най-добрия начин – и у нас, и по света. И вярвам, че високите оценки на критиците, са потвърждение, че се справяме с тази задача.“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. Според него формулата на успеха са постоянните усилия още на лозето, инвестициите в най-добра техника и сплотеният екип, който работи с любов и професионализъм. Избата е добре позната на винения познавач – освен като една от най-старите в Южна Българи, тя се гордее, че управлява близо 10000 дка лозя и отглежда над 10 традиционни и световни сорта.

В тазгодишното издание на престижния винен конкурс бяха изпратени над 7300 проби от близо 40 държави по света. Бялото вино с най-висок резултат в тазгодишния конкурс е от Испания, а най-доброто червено от Молдова. По брой медали Франция е на първо място, следвана от Испания. Интересна подробност е, че средната цена на вината, оценени с Голям златен медал, е между 12,5 и 35 евро, а спечелилото вино от България може да се купи за 10-12 лв. 

C пет медала ce пpибpa и друга poднa избa – Nеw Вlооm Wіnеrу. Oвaциитe нa жypитo и златни медали cпeчeлиха червените вина от серията Face to Face (F2F) – едното е купаж от сортовете Каберне совиньон, Сира и Регент, другото е от сорта Дорнфелдер. Със сребърни медали се окичиха Pixels Совиньон блан и Pixels Розе и Verano Azur Розе.  

marica.bg