90 години от рождението на Павел Бакалов

Днес отдаваме своя респект пред Павел Бакалов, първи директор на ХГ „Жорж Папазов“ Ямбол по повод 90 г. от неговото рождение.
Павел Георгиев Бакалов е роден в гр. Ямбол на 14.09.1932 г. Завършва Педагогическа гимназия, а по-късно учи и завършва специалност „Живопис“ при академик проф. Илия Петров. Специализира в Германия в Дрезденската художествена академия. От 1958 до 1962 е учител в гимназиите в гр. Ямбол. Един от основателите на Дружеството на художниците в нашия град. В периода 1962 – 1965г. е старши преподавател в Учителски институт -гр. Бургас. Около 70 -те години в Историческия музей- Ямбол Павел Бакалов вече е уредник на отдел „Художествен“. С неговото назначение в музея, започва мащабно попълване на колекцията с произведения от национално известни автори като Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Веселин Стайков, Дечко Узунов, Бенчо Обрешков, Ценко Бояджиев, Георги Попов-Джон и много други.
В края на 1979 година отдел „Художествен” при музея на гр. Ямбол прераства в самостоятелна художествена галерия с директор Павел Бакалов. От 1960 до 2002 редовно участва във всички Национални изложби и открива 16 самостоятелни в София, Бургас, Ямбол и др. Председателствал е художествения съвет на Дружеството на художниците. Награждаван с държавни отличия: „Кирил и Методий“ III ст. – 1979 г. „Кирил и Методий“ I ст. – 1982 г. и други ордени и медали. През 2002г. става носител на Голямата награда на Ямбол. 
Личността на Павел Бакалов /1932 – 2005/ остава завинаги в паметта на Ямбол с фундаменталния си принос за създаването и утвърждаването на ХГ „Жорж Папазов“ като самостоятелна и уважавана културна институция.