9 декември – почитаме Св.Анна

Българската православна църква почита днес църковния празник за Зачатието на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството, предаде БТА.

В православния календар този празник е тясно свързан

с празника на Рождеството на Пресвета Богородица. На него се почита зачатието на Света Анна – майката на Богородица. Това е денят, в който Света Анна е заченала Пресвета Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос.

Света Анна се смята за покровителка на брака,

на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и на бременните жени.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и много тъгували.

Макар и вече престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, горещи и всеотдайни, че той изпълнил молбата им. Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и ѝ открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. След девет месеца – на 8 септември, семейството било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария – бъдещата майка на Исус Христос.

Православната църква почита Света Анна няколко пъти в годината.

На 8 и 9 септември, когато се празнува Рождеството на Пресвета Богородица и се възпоменават нейните родители – Свети Йоаким и Света Анна; на 9 декември, когато се празнува зачатието на Пресвета Богородица от Света Анна и на 25 юли, когато е денят на успението или смъртта на Света Анна.

Имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.