6800 жители на Ямбол притежават ПИК издаден от НАП

Почти 1800 граждани на област Ямбол са поискали и получили персонален идентификационен код (ПИК) от началото на годината. С тях общият брой на издадените документи в офиса на НАП стават 6800. Чрез ПИК ямболци могат да подадат годишната си данъчна декларация, да правят справка за задълженията си, за плащанията към бюджета, както и да проверяват осигурителния доход, върху който работодателят внася осигурителните вноски. Самоосигуряващите се лица пък могат да подават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, а при подаване на годишните си декларации за облагане на доходите с персонален код, гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне.

    Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1, 6, 5 и 7, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

     Близо 50 хиляди души са посетили салона за обслужване на клиенти в офиса на НАП в Ямбол от началото на годината досега. От тях 15 хиляди са поискали изясняване на здравния си статус, плащали са здравни осигуровки или са подавали заявления за напускане и завръщане в страната по чл. 40 А от Закона за здравното осигуряване.

     2500 ямболлии са подали декларация, с която са заявили пред НАП, че ще внасят здравните си вноски сами.

     На гишетата в офис Ямбол 5300 граждани са подавали данъчни декларации.

%d0%bd%d0%b0%d0%bf