55-то юбилейно издание на пробег „Диана“

Над 100 състезатели от 21 клуба в страната са подали заявки за участие в 55-то юлибейно издание на лекоатлетически пробег „Диана 2021“ . Тази година той ще се проведе на 30 октомври със старт – финал пред спортна зала „Диана“. Състезателите ще бъдат разпределени в осем възрастови групи. По традиция пробегът започва в 10,00ч. с ученическата надпревара при 5-12 клас, като до момента заявки за нея са изпратили 16 учебни заведения от областта. 
 Републиканският лекоатлетически пробег започва в 10,40ч. В него ще мерят сили едни от най-изявените имена в бяганията на средни и дълги разстояния в страната. 
Организатори на спортната проява са КЛА“Тунджа“ и община Ямбол. 
 
Крос „Диана“ е  най-старото атлетическо състезания в България. Вече 55 години без прекъсване той  събира най-добрите бегачи на дълги разстояния не само от страната, но и от чужбина. Първият старт на крос „Диана“ е даден на 12 декември 1966 година  по инициатива на заслужилия треньор Велислав Велев и със съдействоето на БФЛА. На 3 декември 1967г. се провежда второто издание на кроса – този път  на градския площад. Година по-късно , на 8 декември 1968г. кросът вече е под името „Диана“. В същата година към него е добавена дисциплината 200м за младша и старша възраст, като участниците изминават разстоянието от читалището до Безистена. От 1969г. освен спринта от 200м към турнира се добавя и дистанцията от 10км за жени и 16 км за мъже, а трасето за тях е до село Веселиново. 
 
Крос „Диана“е бил и остава сериозна проверка на възможностите на елитните лекоатлети в средните и дълги бягания. През различните години на старт в Ямбол са заставали заслужилите майстори на спорта Светла Златева, Василена Амзина, Тонка Петрова, Тотка Петрова, Весела Яцинска, както и майсторите на спорта Румяна Чавдарова, Милка Михайлова, Добринка Шаламанова. За участие в ямболския крос многократноса пристигали и световната рекордьорка и шампионка Светлана Улмасова и евпорейската шампионка Замира Зайцева. 
Успешно в крос „Диана“ с емблемата на Ямбол са участвали змс Тотка Петрова, мс Ангел Ангелов, мс Йордан Чиликов, мс Альоша Карушков, мс Галина Атанасова и мс Недка Керемедчиева.