55 години от създаване на емблематичния фолклорен ансамбъл „Въжички“

На богат, шарен и вълнуващ фолклорен празник ще се радват почитателите на народното танцово изкуство в Стралджа на 30 август т.г. Отбелязването на 55-тата годишнина от създаване на емблематичния фолклорен ансамбъл „Въжички“ ще съвпадне с дните , посветени на 50- годишнината от обявяването на Стралджа за град и според организаторите от общината това ще обогати празничната програма.
Създаден от талантливия и обичан хореограф, музикант, постановчик, гл.художествен ръководител Тончо Тончев в началото на 60-те години на миналия век с ученици от тогавашния Селскостопански техникум танцовия състав с красивото име „Въжички“ много бързо постига успехи както в селището, така и извън него. Постановките на Тончев се изпълняват изключително добре от самодейците, получават високата оценка на специалистите, за да се открие и пътят им към всички сцени на България с безброй отличия. Ансамбълът се завръща винаги и само със златни отличия. Следват множество турнета извън страната, където публиката става на крака, за да аплодира костюми, песни и танци, които радват, вдъхновяват, събуждат българското.
Наследниците на този ансамбъл „Въжички“ при НЧ“Стралджа 2016“ и до днес поддържат традицията, до днес танцуват на сцената със същата енергия, радост и гордост и на връх годишнината ще покажат своето майсторство. Гости на събитието ще бъдат и други известни ансамбли, които включват в своите програми танци на незабравимия Тончо Тончев. Честването ще бъде съпътствано и от специална фотоизложба в Историческия музей на града.
В този исторически момент от особено значение е факта, че община Стралджа патентова „Въжички“ в Патентното ведомство и марката, с всички права върху нея, е под контрола на Нели Тончева Кавалджиева, дъщеря на известния хореограф и създател на ансамбъла Тончо Тончев, както и председател на НЧ“Стралджа 2016“.