55 години Духов оркестър – Ямбол

Фотоизложбата , посветена на 55 години от създаването на Духов оркестър  – Ямбол, проследява пътят  на музикантите от 1967 година до днес.  На няколко табла във фоайето на НЧ“Съгласие 1862″са подредени снимки от участия,  фрагменти от историята на формацията, както и малка част от дипломите и грамотите, получени през годините.

Духовият оркестър е неизменна част от обществения, културния и духовен живот на Ямбол и една от емблематичните му културни институции. Това е формацията с най-многобройни и чести представяния пред публика, а безспорно настроението и емоцията, които дават на всяко едно събитие, са несравними. За ямболлии участието на духовия оркестър е като даденост и задължителен елемент в общоградските чествания и инициативи.

Идеята Ямбол да има своя духова музика се зародила още в далечната 1906г. когато група музиканти под ръководството на военния капелмайстор Илия Ангелов има своите първи прояви пред местната публика. В този си вид формацията просъществува близо десет години. След дълга пауза опит да възродят оркестъра правят ентусиасти-музиканти през 1953г., но истинската си история Духов оркестър – Ямбол започва да пише на 15 февруари 1967г. По инициатива на тогавашния председател на читалище „Съгласие 1862” Станко Станков  е обявен конкурс за музиканти, направен е подбор а за първи диригент е назначен капелмайсторът на гарнизонния духов оркестър Димитър Димитров – Малчо. В състава му влизат още Минчо Шивачев и Генчо Иванов – кларинети, Петър Русев и Куман Куманов – трмпети, Стоян Нанев и Георги Велчев – бас флигорни, Ламбо Георгиев – корна и Апостол Георгиев – ударни. 

Като всяко начало и това  не е леко- липсва нотен материал, инструментите са стари, но пък ентузиазмът на музикантите е по-силен от трудностите. Започват с традиционните маршове и постепенно в репертоарът се включват и по-сложни пиеси. И само три години след създаването си оркестърът печели и международно признание на фестивал в Унгария, където става лауреат и му е присъдена Сребърна купа.  

Следват години на творчески подем. Така на своя 25-ти юбилей Духовият оркестър вече има в репертояра си над 150 музикални пиеси и стотици участия и концерти. По повод годишнината формацията получава признание и от Съюза на музикантите в България – златна значка за дългогодишна дейност. 

Но идва изключително трудната за всички 1997 година и слага край на всичко това. По решение на ОбС – Ямбол оркестърът преустановява дейност и си взема „генерална пауза“ за цели 10 години. 

Новото начало идва през 2007 година, когато след близо тригодишна кореспонденция с Министерството на културата община Ямбол успява да убеди министъра в необходимостта от възстановяването на оркестъра. Рестартът е даден отново през февруари, а музикантите се завръщат в своя дом – читалище „Съгласие“. Със седемте субсидирани бройки е сформирана музикална формация с един концерт майстор и 12 музиканти. Към днешна дата техният брой е 14, като най-възрастният от тях е на 76 години, а най-младия на 42. 

С диригентската палка през годините са били Димитър димитров – Малчо, Николай Николов, Волен Генчев, Тони Комитов, Калчо Калчев. От 2009г. до момента диригент на Духов оркестър – Ямбол е маестро Васил Шейтанов. 

 Днес репертоарът на оркестъра е изключително богат. Той включва класически пиеси от български и световни автори, маршове, народни песни и хора, евъргрийни, джаз.  Музиканите не спират да прибавят съвременни аранжименти на класически творби, кавър версии на световни образци от популярната музика, евъргрийни, диксиленд и джаз музика, които до голяма степен променят облика и стила на състава.