5000 обявиха доходите си в НАП- Ямбол

До 2 май гражданите могат да подават годишните си декларации за получени доходи през миналата година. В този срок е необходимо и да платят дължимия данък. До момента това са направили малко над 4900 ямболлии, като 60 на сто от тях са подали формулярите си онлайн. В офиса са приети 1100 декларации, а по пощата са получени 120. Най-много – 2900 жители на област Ямбол са декларирали доходите си с персонален идентификационен код /ПИК/. Гражданите могат да ползват отстъпката от 5%, но не повече от 500 лв. при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, те трябва да подадат декларацията си по електронен път и да платят до 31 март данъка за довнасяне, намален с отстъпката, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП.

Фирмите и гражданите ще могат да подадат коригиращи декларации. До 30 септември те имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Коригиращата декларация се подава след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, но преди 30 септември на текущата година. Физическите лица могат да направят корекции в периода след 30 април до 30 септември. За юридическите лица, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, срокът започва след 30 юни и продължава до края на септември. Те подават коригиращата си декларация онлайн, чрез Портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис. 

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи в сайта на приходната агенция или на телефоните на НАП: +359 2 9859 6801 или 0700 18 700 на цена по тарифата на съответния оператор. 

доходи