5 перфектни комбинации за смути

Да избереш смути може да се окаже истинско спасение в натоварените дни, когато особено се нуждаете от нещо бърза, вкусна и балансирана закуска. Смутито е изпълнено с множество витамини и минерали, като е идеално решение за хората, водещи активен начин на живот. Но дори и в този случай има къде и какво да се обърка.

Но не всички смутита са еднакви. Използването на продукти, съдържащи голямо количество захар или ниско съдържание на хранителни вещества, може да причини повече вреда, отколкото полза. Ето защо ние сме ти подготвили 5 рецепти, които да опиташ още тази седмица.

Есенно изкушение

Когато става въпрос за есен, първите съставки, изникващи в ума на много хора са ябълки и канела. А ябълките не са често присъстващи в смутита. „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“, гласи всеизвестна поговорка. Ябълките са естествен източник на физетин или диетичен антиоксидант, който може да подобри качеството на живот.

В зависимост от сорта ябълки, може да придадеш на смутито си достатъчно сладък вкус, без да добавяш допълнителни подсладители. С малко канела, мляко, може и алтернатива на млякото, добавяш в блендера и voila! Разполагаш с чудесно на вкус есенно смути, което ще се хареса на цялото семейство.

Необикновена комбинация

Когато става въпрос за смути комбинации, много хора се придържат към класически и изпитани напитки. Следващото ни предложение е с дъх на горещи летни дни и сме убедени, че с първата глътка ще усетиш това. Освен вкусен и емблематичен за лятото плод, динята е полезна, сладка и може да я използваш за подсладител в сутрешната си напитка, а да не говорим, и че е богата на витамин C и други хранителни вещества. Комбинация от диня, кисело мляко и малко свежа мента, ще се превърне в лека и супер освежаващата сутринта ти напитка.

Карфиол в смути – защо не?

Много пъти се случва, асоциацията за смути да бъде с плодове. В тази рецепта обаче ще ти покажем, че комбинацията от свежи и полезни плодове и зеленчуци може да бъде необичайно вкусна.

Включването на кръстоцветни зеленчуци в менюто ти, като карфиол, е свързано с подобряване на цялостното здравословно състояние. Добавянето на карфиол към смутито ти ти дава сутрешен тласък богат на хранителни вещества и витамини, без да правиш компромис с вкуса. Горските плодове имат изключително много ползи за човешкия организъм, като добавяйки ги към напитката си, сме убедени, че вкусът ще бъде зашеметяващ. Ето и третото ни предложение – карфиол, горски плодове и мляко.

Овесени ядки, банан, ягоди и мляко

Смутито не е задължително да бъде приготвено само от плодове и мляко. Препоръчително е да използваш семена или ядки, а дори в някои комбинации може да добавиш и кокосово масло.

Овесените ядки са пълнозърнест продукт, който ще добави хранителна стойност към сутрешният витаминен коктейл. Овесената каша е засищаща закуска, която дава на тялото ти много ползи, особено приемайки я в дългосрочен план. Овесените ядки помага за контрола над теглото и имат добър ефект върху сърцето.  Да, хубаво е да си хапваш овесена каша, но защо не замениш със смути с овесени ядки. Забъркай в блендера си комбинация от банан, ягоди, мляко и овесени ядки и ще имаш чудесна и балансирана закуска.

Протеиново смути

Нахут. Да, точно така: казахме нахут. За изпълнено с протеини смути, без да използваш протеин на прах, може просто да смесиш шепа нахут от буркан, за да си набавиш дневната доза протеин.

Често, когато диетата е с високо съдържание на плодове и зеленчуци, и все по-малко животински продукти, това може да се отрази на организма ти, особено ако не знаеш как да балансираш. Нахутът е универсален източник на растителен протеин, като добавя към смутито ти антиоксиданти и фибри, като прави напитката кремообразна и почти кадифена. Смеси изцеден нахут с бадемово мляко и замразен банан и ще получиш една невероятна смути комбинация.

Всички знаем добре, че закуската е от голямо значение, за да започне денят ни активно и да бъдем енергични през остатъка от деня. Ето защо, приготвяйки сутрешното си смути се опитай да набавиш възможно най-много хранителни вещества и витамини на своето тяло.