42-ри механизиран батальон – Ямбол – с почит към героите от войните за освобождение на България

С участие в родолюбива проява, в последния делник на месеца, батальонът изпрати септември

 Заместник – командирът на 42-ри механизиран батальон – Ямбол майор Иван Иванов и военнослужещи от батальона, участваха в тържествена проява в памет на героите – ботевци от войните за освобождение на България, която се състоя на 28 септември в местността  „Саръкъс” над  село Ботево, община „Тунджа”, област Ямбол. Родолюбивата инициатива се реализира по случай 100 години от края на Първата световна война, пред реставрирания през това лято в оригиналния си вид от 1926г. паметник на загиналите ботевски жители във войните за освобождение на България.

В памет на 25-те местни мъже, загинали в Първата световна война, беше отслужена заупокойна молитва, като за героичното им участие във войната говориха в словото си както основния организатор на родоллюбивата проява – кметът на селото Георги Танев, така и кметът на общината Георги Георгиев. За прослава на отдалите живота си за Родината, в знак на силна и жива историческата памет за младото поколение на Тунджанския край, седмокласникът Георги Георгиев от местното основно училище рецитира емблематичното  Иван-Вазово стихотворение  “Новото гробище над Сливница”.

С поднасяне на венци и цветя и с минута мълчание беше отдадена почит пред подвига, саможертвата и имената на общо 65 герои, изписани по исторически данни на военния паметник, реставриран сега от ямболския скулптор Руслан Русев – Роко.   На тържествената проява присъства заместник-областният управител Волен Дичев, представители на община „Тунджа”, десетки местни жители и потомци на героите. 

Паметникът на загиналите във войните за освобождение на България е над 90-годишен и увековечава подвига на загиналите ботевци в четири войни. Издигнат е през далечната 1926 г. от признателните жители в памет на техните съселяни, загинали в Балканските войни и през Първата световна война. През 1976 г. е извършен основен ремонт, като са добавени имената на загиналите и през Втората световна война. Повече от 40 години не е бил ремонтиран. Тази година е възстановен със средства, в размер на 3 000 лв., отпуснати от Министерството на отбраната.