42 механизиран батальон от отвори вратите си в Ямбол за празника на формированието – 19 април

   42 механизиран батальон – Ямбол от състава на #2раТунджанскаМеханизиранаБригада отвори вратите си за обществеността по случай празника на формированието, днес, 19.04.2024г.
По случай бойния празник на батальона – 19 април, се проведе тържествено приемане на строя и Ден на отворени врати, в който освен показ на въоръжение и техника, военнослужещите демонстрираха тактически действия с механизиран взвод и изпълниха ръкопашни схватки от специализиран ръкопашен бой. Проведени бяха и турнири по футбол на малки вратички и по кросфит.
   Сред официалните гости на празника бяха областния управител на Ямбол госпожа Биляна Кавалджиева, началникът на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и кмета на община Елхово господин Петър Гендов.
Строя на личния състав прие заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2 механизирана бригада полковник Галин Каракоев, който поздрави военнослужещите. Полковник Каракоев подчерта значимостта на всеки един от тях в ежедневната дейност, като им пожела здраве и професионални успехи от свое име, и от името на командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.
   С благодарност за изпълнените задачи и проявена отговорност през годината, към своите подчинени се обърна и командирът на 42 механизиран батальон подполковник Иван Иванов, който подчерта със задоволство устойчивата положителна тенденция за утвърждаване мястото на батальона в състава на 2 механизирана бригада. Отличените военнослужещи и цивилни служители бяха наградени, след което бе прочетен поздравителен адрес от Командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
    В рамките на отворените врати, военнослужещите организираха инициативи за запознаване на ученици с действия по военноприложна медицинска подготовка и проведоха надпревара между ученици от средните училища в Ямбол, Сливен и Болярово.
   В действията по оказване на първа медицинска помощ на пострадал се включиха учениците от средно училище „Д-р Петър Берон“ – гр.Болярово и СУ „Константин Константинов“ – Сливен, които се представиха отлично при обучението от бойните санитари на батальона. Единадесетокласниците от тях бяха запознати и с основни правила за стрелба с автомат „Калашников”, както и с правилата за поставяне на противогаз. Основните образци въоръжение и техника на военното формирование също заинтересуваха присъствалите ученици, за които това посещение в района е първо и премина при нескрит интерес от тяхна страна.
   В турнира по футбол на малки вратички между формированията от гарнизон Ямбол, отборът домакините извоюва първото място, а в индивидуалната надпревара по кросфит призовото място е на редник 2-ри клас Ангел Василев – военнослужещ в щабна рота на 42 механизиран батальон.
   Емблематичната войнишка боб чорба, приготвена на развърната полева кухня, беше дегустира от всеки желаещ, като по-възрастните посетители използваха възможността за раздумка по спомени за миналото си в срочна служба и някогашните артелчици.