40 години Детска балетна школа при НЧ „Съгласие-1862“

Тази вечер една 40-годишна  приказка ще оживее отново на сцената на читалище „Съгласие”. Ще ни я разкажат момичетата и момчетата на Детска балетна школа с ръководител Фани Чернаева.

Заповядайте!

Начало – 18,00ч., Зрителна зала

 

А всичко започва така…

    Годината е 1984. В една от залите на Дома на културата към Химически комбинат „Д.Димов” е поставено началото на красива приказка. Приказка, която вече 40 години удовлетворява естетическите потребности, свързани с насладата от красива музика, движения и хармонични взаимоотношения. Приказка, родена в мечтите на преподавателката по  класически и модерен балет Фани Чернаева като израз на обичта й към танца и желанието й да приобщим към изкуството възможно повече деца и възрастни. Началото е трудно, но трудностите мотивират и така вече 40 години няколко поколения творят красота и пресъздават приказни сцени по време на десетки спектакли и концерти.

    След големите промени Детската балетна школа сменя своя дом. Така през 1991г. формацията става част от голямото семейство на НЧ”Съгласие 1862”, където е и до днес. Стотици преминават през школата за тези три десетилетия и под зоркия поглед на Фани Чернаева усвояват тънкостите на класическия и модерен балет, попиват и от уроците в греъм техниката. Ден след ден, стъпка по стъпка всяко движение се превръща в изящен танц, които изпълва сцената. Балетът се превръща в ежедневие за малки и големи. В школата постъпват деца навършили 5 години и остават до завършването си. Някои от тях свързват живота си завинаги с танца. Така се случва с Милена Вълева и Живка Янева, които днес вече работят като балетни педагози. Възпитаници от по-горните възрастови групи са редовни участници в постановките на музикалния  и драматичния театър. 

   За изминалите 40 сезона възпитаници на балетната школа са поставили на сцена  четири балетни спектакъла – „Цветята на малката Ида”, „Сезони”, „Има ли я любовта?” и „В куклената работилница”. Всеки от сезоните завършва с продукция, в която участват всички балетисти. Възпитаниците от по-горните възрастови групи са биби редовни участници в постановките на музикалния и драматичния театър.  Трудът на всички е възнаграден не само от аплодисментите на публиката, но и от оценката на специалистите. Детската балетна школа има множество награди от участия в конкурси и фестивали. Формацията е носител на златен медал от Националния конкурс за естрадни танци през 1989г. , Първа награда на конкурс за камерни танци и специалната награда на фирма „Дерони”  през 2005г., трето място от конкурс за естрадни танци във Варна.

   „Създавам хора с качества, които им помагат в живота”, категорична е Фани Чернаева, която вече 40 години е неотлъчно до тези, които обичат балета и се доверяват на качествата й като професионалист. А най-голямото й признание са аплодисментите на публиката и  любовта на нейните ученици.