29 юни – Петровден

На този ден църквата почита паметта на апостолите Петър и Павел, които са преминали през много страдания, докато разпространяват християнската вяра.  На Свети Петър се е паднала задачата да съхранява ключовете за рая.  Това е един от най-големите летни празници. Прието е паметта на апостолите да се чества с принасянето на жертвено животно – петровско пиле. Полската работа е напълно забранена. 

  На Петровден вярващите носят в църквата обредни хлябове и ябълки петровки, които се освещават и след това се раздават за здраве. Обичаят се изпълнява най-вече от родителите на починали деца.  Точно две седмици преди празника започва Петровият пост, който изключва консумацията на блажни ястия.  Отслужената на Петровден литургия слага край на поста. На празничната трапеза задължително присъства ястието кутмач, което се приготвя от изпържено с брашно, предварително бито бяло сирене. 

 От днес започва Петровият пост. Запазените и до днес обреди се изпълняват с цел предпазване от градушки и пожари. 

На Петровден имен ден празнуват – Петър, Павел, Павлин/а, Петранка, Петя, Преслав/а, Полина, Камен, Петра, Кремена, Павлета, Полина и производните на тях имена.

Честито!