200 безплатни прегледа за остеопороза

БЧК-Ямбол изпълнявайки дейности в областта на промоция на здравето цели опазване на здравето на хората, чрез кампании и инициативи за подобряване на тяхната здравна култура, здравословен начин на живот, както и намаляване на социалната им изолация. В изпълнение на своята мисия БЧК-Ямбол съвместно с фондация „АДРА“ България извърши напълно безплатни за населението здравни прегледи на костна плътност с цел ранно откриване, диагностика и превенция на остеопороза в периода 25.02-01.03.2019г. Кампанията стартира с пресконференция за медиите, където бяха представени подробности за самото изследване и дейностите на Фондация „АДРА“ България.

По време на кампанията бяха прегледани обстойно и внимателно 200 /двеста / човека, като на всеки бе даден принтиран резултат от изследването, предписан подходящ хранителен режим или пациентите бяха пренасочени към лекар-специалист. Резултата от съвместната инициатива на фондация „АДРА“ и БЧК-Ямбол е, че от прегледаните двеста човека около 10% (20 души) са диагностицирани с напреднала или прогресираща форма на остеопороза. Според представителя на фондацията г-н Симеон Гугутков, прегледаните хора от Община Ямбол  са в допустимите норми на износване на костна плътност с много малки изключения. На преден план по-скоро изпъкнаха проблеми като застоял начин на живот, обездвижване и най-вече наднормено тегло.

Занапред БЧК-Ямбол и фондация „АДРА“ ще имат и други подобни социални и обществено полезни проекти за населението и общността на региона.