19-та Традиционна изложба „Светлината“

Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и Община Ямбол Ви канят на:
 
19-та Традиционна изложба „Светлината“
Специален гост – Николай Димитров
Откриване: 24 юни (понеделник) 2024 г., 18:30 ч.
Художествена галерия „Жорж Папазов“
Ямбол, ул. „Цар Самуил“ 2
 
Изложба „Светлината“ се провежда за деветнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух.
От 2014 г. към формата на изложбата се наложи практиката да се кани по един гост. Това бяха съответно художниците Ганчо Карабаджаков (2014), Иван Газдов (2015), Иван Пазламачев (2018), Елена Парушева (2019), Иван Димов (2020), Петър Дичев (2022) и Тодор Янков (2023), които започват своя творчески път от Ямбол, но отдавна живеят извън рамките на града и дори на страната.
През 2016 г. бяха представени трима художници от гр. Бургас – Георги Динев, Огнян Петков и Петър Пецин, а през 2017 г. – трима художници от гр. Сливен – Петър Кайраков, Стефан Кънев и Тодор Терзиев. През 2021 г. руските художнички Наталия Корчемкина и Инна Рогова реализираха своя зрелищен пърформанс „Ямболско слънце“.
 
Специален гост на тазгодишното издание е ямболският художник Николай Димитров, който от дълги години живее и работи в чужбина. В настоящата му изложба „Преображения на светлината“ ще бъдат представени живописни творби.
Николай Димитров е роден на 23 декември 1953 г. в с. Поляна, област Ямбол. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Стенопис“, през 1978 г. в класа на проф. Никола Гелов.
От 1979 г. участва в национални и международни изложби. Организирал е множество самостоятелни изложби в страната и чужбина. Реализирал е стенописи в обществени сгради в Ямбол.
Бил е председател на ателието на младите художници – Ямбол,  председател на дружеството на художниците – Ямбол, член на управителния съвет на Съюза на българските художници.
През 1982 г. пътува до Хале, Германия, за творческа командировка, а през 1992 г. специализира в Cité internationale des arts, Париж, Франция.
От 2010 г. излага свои творби в галерии в Норвегия – в Осло, Лилехамер, Берген, Кристиансанд. 
 
„Аз черпя вдъхновение от богатия и наситен с очарование на съкровени знамения и смисъл, микро- и макрокосмос. Едновременно отминал и актуален със силата на емоционалната памет. Чрез въздействието на истинските пориви и неподправен интерес към всичко, което ме заобикаля, аз пресъздавам природата и единството на човека и природата, на духовната спойка и дълбока връзка между Аз-а и Всемира. Изграждам субективно обагрен образен микрокосмос, звучащ абстрактно, където намирам упование и смисъл за творческо съзидание. Натурата и Въображаемото, споменът от реалността и романтиката на пре-живяванията са преплетени в облика на картините. Отсъствието на конкретни фигури, предмети и среда превръщат картината в цялостна експресивна живописна субстанция с пулсиращи пространствени планове, отвеждащи към абстрактния експресионизъм, като изказ, чрез който извличам своите автентични авторски светове, родени в общуване с Всичко, което човекът е създал на тази земя.“
 
Николай ДимитровХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол
ул. „Цар Самуил“ 2