175 години от рождението на Капитан Петко войвода

На 23 август 2019 година с тържествено честване Тракийското дружество в село Генерал Инзово, община „Тунджа“, отбеляза 175 години от рождението на Капитан Петко войвода, чието име носи и дружеството.

            На празника присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, Андон Кръстев- секретар на общината, Галин Пантелеев- кмет на село Генерал Инзово, Красимир Премянов- председател на Съюза на тракийските дружества в България, Михаил Вълов- председател на дружество „Тракия“ – гр. Ямбол, много жители и гости на селото, които изпълниха площад „Тракия“.

            С емоционални думи за Капитан Петко войвода деца от селото, след които и Маринка Василева- председател на местното тракийско дружество, дадоха начало на тържественото честване. Слово за патрона на Съюза на тракийските дружества в България произнесе и Красимир Премянов, като програмата на националното честване на годишнината и съградените паметници за легендарния войвода бяха част от акцентите в него. Заедно с Михаил Вълов той връчи и плакети на Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“.

            Слова произнесоха също Георги Георгиев и Галин Пантелеев. „С тържественото честване на рождението на Капитан Петко войвода ние пазим жива паметта за него. Надявам се, то да е стимул и за младите хора да научат повече за живота и дейността му, а защо не и стимул да опознаят още по-добре историята ни, в която редом с войводата са оставили следи толкова много забележителни личности…“ каза в словото си кметът на община „Тунджа“.

            В богатата програма, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода, взеха участие Радка Караникова, Фолклорна група „Тракийски напеви“, Певческа група „РетроАкБунарки“, талантливите „АкБунарчета“ и малката Ванеса Кючукова, които впечатлиха присъстващите със своите изяви, както и фолклорен ансамбъл „Тунджа“.