15 юни – Световен ден на безвъзмездния кръводарител

      На 14 юни 2021г., по повод отбелязването на Световния ден на безвъзмездния кръводарител, в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол  се  провeде акция за безвъзмездно кръводаряване. Инициативата е на БЧК – Ямбол и се осъществи съвместно с Отделението по трансфузионна хематология.

      За втора поредна година посланието, което обединява усилията ни е  „Хората винаги имат нужда от кръв! Дори и по време на пандемия.“, с което целим да се популяризира значимостта на идеята за безвъзмездно кръводаряване, като хуманен, полезен и безопасен акт за подкрепа на нуждаещите се от кръвопреливане и привличане на повече хора  в активна възраст, като безвъзмездни кръводарители.

      Инициативата бе подкрепена от Антон Шиков, Председател на Общински съвет – Ямбол. 

        В същия ден, в зала „Юбилейна“ на Секретариата на Обл.С на БЧК – Ямбол, на тържествена церемония с Благодарствени грамоти бяха отличени дългогодишни безвъзмездни кръводарители от област Ямбол, с принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване: Станчо Ставрев, Председател на Общински съвет на  БЧК – Ямбол, Волен Дичев, член на ДЕРБАК – Ямбол, д-р Елена Драганова, д-р Наталия Добрева, Десислава Славова и Калоян и Калин Чолакови – двама братя-близнаци.

      Номинираните за високите отличия имаха възможност да споделят личните си истории, подтикнали ги към решението да бъдат част от „семейството“ на безвъзмездните кръводарители.

      Дарената кръв няма цена! Всеки ден в нашата страна стотици хора с различни професии, възраст и социално-икономически статус даряват кръв! Благодарение на човеколюбието и отзивчивостта им ежедневно се спасява човешки живот!

      От името на всички хора, чийто живот е спасен, ние ви благодарим! 

 

      Отличията бяха връчени от инж. Митко Филипов, Директор на Секретариата на Обл.С на БЧК – Ямбол и д-р Биана Милкова, Началник на ОТХ – Ямбол.

              

                                                           ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ