14 юни – Световен ден на безвъзмездния кръводарител

      На 14 юни 2023г. отбелязваме Световния ден на безвъзмездния кръводарител.

      По този повод, Ямболската червенокръстка организация в партньорство с  Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол организира Седмица на безвъзмездното кръводаряване. Инициативата има за цел популяризиране значимостта на идеята безвъзмездно кръводаряване, като хуманен акт, активно лично участие в обществения живот и проява на солидарност.

      „Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА!“ , това е посланието, което за поредна година обединява усилията ни, за да бъдат задоволени ежедневните потребности от кръв и кръвни съставки за нуждаещите се от кръвопреливане, следствие от тежки пътнотранспортни произшествия, спешни оперативни интервенции и други хронични заболявания.  

        Всеки, който желае и може да дари кръв, има възможност да го направи за времето от 08.30ч. до 13.00ч., в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол.

       Надяваме се Седмицата на безвъзмездното кръводаряване да бъде подкрепена от видни личности и общественици на град Ямбол и областта, представители на местната власт и институциите. Дарявайки кръв, те дават изключителен пример на младите хора за хуманно отношение и съпричастност към нуждаещите се. 

       Напомняме, че всеки  здрав човек на възраст между 18 и 65 години, за който няма медицинска забрана, може да дарява кръв, като по този начин спасява човешки живот.

 

      Областен съвет на БЧК – Ямбол