12 години срещу 12 месеца: Екскметът на Ямбол за новото общинско управление

С похвала и критика Георги Славов, бивш кмет на Община Ямбол в продължение на 12 години коментира работата на своя наследник начело на администрацията – Валентин Ревански за изминалите 12 месеца от първия му мандат.

„Случиха се положителни неща, бяха почистени и освежени зони от градската среда, както и извършени ремонти, свързани с осветление, озвучаване и разкрасяване на града. Започна залесяване и озеленяване. Но основните критични теми за Ямбол и кварталите останаха незасегнати. А те изискват адекватни действия, експертна идея, изготвяне на проекти и осигуряване на средства за реализацията“, коментира Георги Славов. 

Според него, 2020 година е била трудна и изпитание за всички, но очакванията за нов подход и положителна промяна не са били оправдани, предвид че са останали и нереализирани, готовите, одобрени проекти по време на неговото управление. 

„Пандемията не може да бъде извинение за всичко. Животът и отговорностите продължават и дори частично обещанията трябва да бъдат изпълнени. Преди година оставих общината в прекрасно финансово здраве, без никакви задължения и с 6 милиона лева реален преходен остатък, който можеше веднага да се използва. Оставих  защитени  европроекти с гарантирани пари за някои от големите проблеми на града: Младежкият дом, Художествената галерия, Музея на бойната слава, улица „Търговска“ от центъра до старата автогара и др. Оставих и десетки готови инфраструктурни проекти за големи и значими проблеми на града като осветлението на целия град; цялата улица „Търговска“ от центъра до изхода на града, включително и с кръговото на ул.“Милин камък“, което вече се реализира, както и паркинга до улица „Каранова“, кръстовището до „Шел“, до Гробищния парк, пространството около поликлиниката… Мога да продължа, но въпросът, е че независимо в чии ръце е властта, това е изключително сериозна работа, за която беше нужно години време. Най-вече всеки проект е в полза на хората и искрено се надявам голяма част от тях да бъдат реализирани“, каза още ексградоначалникът. 

По думите му, една година е достатъчно време новият екип, получил доверието на хората, да представи с действия поне част от стратегията, заложена в предизборната програма. 

„Кампанията на г-н Ревански беше за промяна, а освен липсата на промяна, липсва дългосрочна стратегия, а дори и краткосрочни цели, които да бележат началото на тази „промяна на Ямбол“, която да е нещо различно от това да се изпълняват готовите проекти, които аз и екипът ми оставихме. Липсват дори основните насоки за развитието на града, различни от това, което оставих в наследство. А това вече е притеснително, защото онова което се планира сега, ще се реализира най-рано след няколко години“, каза още Славов.

Цялото интервю с Георги Славов, чуйте в звуковия файл: 

https://darikradio.bg/media/326/Georgi-Slavov~1.mp3

Източник: darikradio.bg