1 октомври – един ден, много празници

1 октомври е празник на мнозина. Отбелязва се като Световен ден на музиката, Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците, Световен ден за борба с хепатита.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният Ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества Покров (закрила) на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.