Ямбол събра елита по стрелба с исторически лък за Деня на града

Турнир по стрелба с исторически лък бе част от програмата, посветена на Деня на Ямбол – Свети дух. Събитието се проведе в Национален археологически резерват „Кабиле“. То се организира от айтоското сдружение „Метал Арчъри“ със съдействието на община Ямбол. Турнирът е част от програмата, посветена на Деня на Ямбол – Свети Дух.

„Радвам се, че нашият град стана домакин на подобно събитие и ще допринесе за популяризирането на този вид стрелба с лък. Изключително атрактивно и интересно занимание.“, каза заместник-кметът Енчо Керязов, който откри състезанието.

В турнира се включиха над 50 спортисти от цялата страна, а част от тях бяха Димитър Даскалов и Надка Цонева, които традиционно представят България на различни международни състезания.

Интересното при този вид стрелби с лък е, че участниците използват оръжия с достоверен исторически дизайн до 19-ти век. Стрелите са изработени от естествени материали.

При мъжете на първа позиция се класира Динко Колев от новозагорския клуб „Оренда“, след него се нареди Станислав Арсов от сливенската школа за старинни воински изкуства „Величие“, а трети остана Мирослав Иванов от „Метъл Арчъри“.

Надя Цонева от „Сива“ с. Неофит Рилски спечели златото при жените, докато за среброто се пребори Станислава Михайлова от „Метъл Арчъри“. Бронзът остана за Деница Жечева от сливенския клуб „Туида“.

При юношите Николай Гайдаров от „Метъл Арчъри“ завърши на първо място, второто място бе спечелено от Павел Арсов („Величие“), а трети стана Бранимир Чолаков от „Сива“.

При най-малките, първото място бе спечелено от Дарина Чолакова от „Сива“. Втори завърши Калоян Русев от сливенския клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“, а трета – Деа Кючюкова от клуб за бойни изкуства „Грифон“ – Сливен.

В почивките между отделните състезания се проведоха и исторически възстановки, които да запознаят участниците и гостите на турнира с богатото антично минало на тракийския град Кабиле. Гладиаторската школа „Ludus Lupercalis” (школата на войните-вълци) представи облекло, въоръжение и демонстративни двубои. Сдружение „Антична Тракия” представи облеклото и въоръжението на готите, които след средата на III в. започват периодично да нахлуват в пределите на римската империя.