Ямбол отбелязва 9 май с възстановка на боеве от Мурската операция от 1945 г.

Щурм на укрепен район и пресъздаване боеве в градски условия е акцентът тази година във възстановките, организирани от ямболския  Музей на бойната слава по повод 9 май – Деня на победата над хитлеристка Германия и Ден на Европа. На самия 9 май, от 18.30 часа, дворното пространство на музея ще бъде сцена на настъплението на 29-и  пехотен Ямболски полк в гр. Валпово, Хърватия – част от Мурската операция, следваща  Дравската епопея от края на Втората Световна война.

Във възстановката отново ще бъдат ползвани немските танкови машини от колекцията на музея. В драматичните събития от 1945 г. ще ни пренесат участниците от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора, както и представителни групи от личния състав на военни формирования 54100 и 52590.

По утвърдена вече традиция, пресъздаването на историческите боеве ще бъде предшествано от внушително шествие по улиците на града. Началото е в 18.00 часа, пред община Ямбол. Този път процесията ще бъде водена от Военен духов оркестър – Ст. Загора. В шествието са включени участниците във възстановката с характерните за периода униформи на двете воюващи страни, както и въоръжение от фонда на музея.

 

По-рано пред деня, 9 май ще бъде отбелязан и с тържествено честване пред паметника на Георги Дражев и на загиналите през войните ямболци. Началото е в 9.45 с празнична програма на ямболския Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.

В 10.00 часа започва тържественият ритуал, посветен на двойния празник, със слово на кмета на Ямбол Георги Славов и отдаване на почит на загиналите във войните с поднасяне на венци и цветя пред паметника.