Ямболският куклен театър отново гостува в Българско школо

Ямболският куклен театър “Георги Митев” отново гостува на децата от ЧСУ “Българско школо”, този път с представлението „Приключенията на Жиночка“. То беше поставено два пъти от 10 и от 11 часа пред две групи деца – възпитаници на детска градина „Слънчево зайче“ и подготвителните паралелки, и пред ученици от първи и втори клас.

Ето какво разказа Елена Дойчева, директор на театъра за връзката с „Българско школо“ и културната дейност, която развиват:

„Вече имаме няколко години съвместна работа с Българско школо. Всяка година гостуваме с нови спектакли. Заглавието, което представихме сега, с автор Георги Геров, също е ново и беше отличено на тазгодишното двадесето издание на Националния Куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“.

Това е традиционен фестивал в Ямбол. В рамките на последното му издание се състоя и национален литературен конкурс за писане на приказка за куклен театър. „Овергаз“ осигури наградният фонд и сега издаваме сборник с наградените пиеси. Сашо Дончев е един от хората, които милеят за театъра и фестивала.

„Приключенията на Жиночка“ спечели награда за оригинален текст. Постановката е с режисьор Мария Банова, музиката е на Димо Стоянов П.И.Ф.

Текстът е интересeн, философски и съвременен. Децата гледаха с огромен интерес. Ямбол е град с традиции, свързани с литературата, с изкуството и с театъра, както драматичен, така и куклен.Ние сме съхранили фестивала с участието и на чуждестранни гости. Той се разширява, става все по-интересен.”

Елена вярва, че кукленият театър премахва граници и пространства и е близо за децата. Скоро с актьорите от куклен театър “Георги Митев” тръгват на турне из югоизточна България.

„Впечатлени сме от работата на Българско школо и се надявам да работим заедно и в бъдеще.“ – довършва г-жа Дойчева.