Ямболските Музикални празници „Златната Диана“

Амбициозна програма, по-бляскава от когато и да било, предлагат тазгодишните Музикални празници „Златната Диана“. В 50-ия си, юбилеен творчески сезон, организаторите и домакини от Камерен оркестър „Дианополис“ са поканили за изява в Ямбол изключителни личности от световната музикална сцена. 

Най-ярката „звезда“ на празниците е харизматичният цигулар и виртуоз Светлин Русев. Изключителен инструменталист, с многобройни международни награди, българската гордост ще бъде солист в тържественото откриване на празниците на 15 април в петвековната сграда на ямболския Безистен. Началото на концерта е в 11.30 часа. Светлин Русев е дългогодишен концертмайстор на симфоничния оркестър на Френското национално радио, преподавател по цигулка в Националната консерватория в Париж, също и в Женева. Свири на цигулка Страдивариус от 1710 г., предоставена му от Nippon Music Foundation.

За откриването на „Златната Диана“ е подготвен репертоар, представящ няколко от най-емблематичните произведения на българското музикално изкуство – „Песента“ на Панчо Владигеров, „Севдана“ на Черкин, „Адажио“ за струнен оркестър на Кюркчийски. В програмата са включени още и шедьоври на европейски автори – „Кармен Фантазия“ на Сарасате и „Симпъл симфони“ на Бритън. Класиките ще бъдат представени от ямболския Камерен оркестър „Дианополис“ с диригент маестро Константин Илиевски, концертмайстор – Красимира Султанова.

 Силното българско присъствие на „Златната Диана 2018“ се допълва от  младия кларинетист, родом от Ямбол, Боян Иванов, който във втората вечер ще си партнира в дуо с тайвано-френската пианистка Лизиен Чен. И двама развиват музикалните си кариери в Лондон и имат зад гърба си участия в едни от най-престижните зали. Камерната вечер предлага класически „евъргрийни“ на Гершуин, Шуберт, Моцарт и др., които ще прозвучат на 16 април, понеделник, от 19.00 часа в Синия салон на НЧ „Съгласие – 1862“.

Великолепната „Травиата“, представена от Пловдивската опера ще гостува в третата вечер на музикалните празници – 17 април. Началото е в 18.00 в зрителната зала на читалище „Съгласие“.

Заключителната вечер, по традиция, крие много изненади, подготвени от Фестивалния симфоничен оркестър. Ключовият гост-солист този път е неподражаемият Теодосий Спасов. Гала концертът е на 18 април, в Голямата зала на Община Ямбол, с начален час 19.00.

Музикалните празници „Златната Диана 2018“ се реализират с изключителната подкрепа на община Ямбол. Билетите за концертите могат да бъдат закупени от касата във фоайето на Голямата зала на общината. Телефон за контакт и заявки: 087 669 40 83.