Шакшука – лесна рецепта за яйца в доматен сос

Необходими съставки:

  • домати1 кг
  • лук1 глава
  • чушка/пиперка2 броя1 червена и 1 зелена
  • чесън4 скилидки
  • червен пипер1 чаена лъжица
  • кимион1/2 чаена лъжица
  • черен пипер1/2 чаена лъжица
  • олио50 мл
  • сирене150 грама
  • магданоз1/2 връзка
  • яйца6 броя

Рецепта за шакшука е от онези рецепти, които често откриваме, както по страниците на кулинарните списания, така и из кулинарните рубрики в интернет. С други думи рецептата за шакшука спада към модерната популярна кухня. И има защо. Рецептата е лесна, с продукти, които всеки има под ръка, особено през лятото, когато зеленчуците са в изобилие. Тази арабска рецепта за яйца в доматен сос е много подходяща, както за списъка с “рецепти за бързи вечери”, така и за този с “рецепти за студентската кухня”. Бърза, лесна, много вкусна и сполучлива рецепта, рецептата за яйца шакшука е чудесна идея за ястие, с което да разнообразите менюто.

  1. Първата стъпка от рецептата за шакшука – яйца в доматен сос е подготовката на продуктите. Доматите нарежете на кубчета, лука на полумесци, двете чушки също на кубчета, а чесъна на филийки.
  2. В дълбок тиган сгорещете олио, след което изсипете в него лука и нарязаните чушки/пиперки. Запържете до омекване, след което добавете и нарязаните домати, чесъна, 1 чаена лъжица сол и подправките. Варете, докато сосът се посгъсти.
  3. Идва моментът, в който трябва да намалите котлона на по-ниска степен. Към сгъстения сос добавяте и натрошеното сирене и отново разбърквате. С помощта на лъжица оформяте 6 гнезда в доматения сос, в които чуквате по едно яйце, слагате капак на тигана и варите на слаб огън около 5-8 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйца.
  4. След като ястието е готово, поръсвате със ситно нарязан магданоз.

 supichka.com