Фотографски конкурс „Кукерландия“ провокира с различен поглед към маскарадните игри

Общо 482 творби на български и чуждестранни фотографи постъпиха в тазгодишното, 14-то поред издание на Международния фотоконкурс „Кукерландия“. Четиридесет от тях вече са селектирани от седемчленното жури за участие в традиционната изложба, откривана в рамките на едноименния ямболски маскараден фестивал. Фотоконкурсът „Кукерландия“ е единствен по рода си в страната и дава поле за изява на професионални и любители фотографи да представят своя поглед върху маскарадните игри. Тенденцията тази година е към нарастващ брой на фотосите, запечатали емоции и състояние включително и от европейски карнавали като този във Венеция (Италия), Ксанти (Гърция) и др.

Всички постъпили фотографии, както и селекцията от 40-те избрани за експозицията, могат да бъдат разгледани на сайта: www.kukerlandia.com , в рубриката „Фотоконкурс“.

Най-добрите творби ще бъдат отличени при откриването на изложбата на 24 февруари, събота, от 13.00 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“. В рамките на маскарадния фестивал „Кукерландия – Ямбол 2018“, едновременно с това ще бъде открита и експозицията „Кукерска магия“ с произведения на ямболски художници.

В последните години стана традиция дългогодишни членове на фотографското жури да представят свои самостоятелни изложби. Тази година Цончо Балканджиев показва своята колекция от „Родопски шарки“. Живописните фотографии ще бъдат представени на 23 февруари (петък) в ХГ „Жорж Папазов“, от 17.00 часа, малко преди официалното откриване на фестивала.

ХІХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2018 се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова и с медийното партньорство на Българската национална телевизия.

Повече за фестивала на: www.yambol.bg, www.kukerlandia.com, www.tourism-yambol.com .