Фестивал на народното творчество и занаятите

На 31 август 2024 г., в местността Бакаджик, се проведе Фестивал на народното творчество и занаятите, организиран от община „Тунджа“, Хотелски комплекс „Ямболен“ и „Музикална компания Родолюбие – Габрово“.
На събитието присъстваха Димитър Иванов –народен представител, Николай Костадинов – областен управител на област Ямбол, Атанас Христов- председател на Общински съвет „Тунджа“, кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев и неговият екип, Таня и Теодор Тодорови-Хотелски комплекс „Ямболен“, Николай Христов – „Музикална компания Родолюбие – Габрово“, майстори на народни инструменти от цялата страна, изпълнители и любители на българския фолклор.
Основният акцент на фестивала беше надпреварата между майстори на народни инструменти-гъдулка, кавал, гайда, тъпан, които впечатлиха публиката с изключителното си майсторство и талант.
Фестивалът привлече много индивидуални изпълнители и колективи. Богатата фолклорна програма, с участието на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и самодейци, представи разнообразието и красотата на народните песни и танци.
За уникалната атмосфера допринесоха също майсторите на занаяти и производители от региона, изложението на народни носии от частната колекция на Мирослав Димитров от с.Челник, децата от с.Стара река и изделията им от ваканционната работилничка при Народно читалище „Добри Керанов-1961“.
След оспорвана надпревара, компетентно жури определи най-добрите майстори на народни инструменти, които получиха специални грамоти и признание за своите изключителни умения и принос към съхраняването на българското музикално наследство.
Инструменти на 2024 година:
Гайда – Димитър Генчев с.Терзийско, област Бургас.
Кавал – Тодор Дросев град Габрово и Георги Димов град Шумен.
Гъдулка – Деян Денчев град Разград.
Тамбура – Деян Денчев град Разград.
Тъпан – Андон Минчев град Сливен.
Организаторите изразиха своята благодарност към всички участници и посетители, които допринесоха за успеха на фестивала, както и надеждата това събитие да се превърне в традиция, която ще продължи да съхранява и популяризира българското народно творчество и занаятите.