Тунджански кукери обраха призовите места за най-впечатляващи маскарадни традиции на Етнофестивала „Челопеч – Огнище на традиции”

Тунджанските кукери впечатлиха журито и обраха всички призови места в категория „Маскарадни традиции“ по време на второто издание на Етнофестивала „Челопеч – Огнище на традиции”, който се състоя от 18-и до 20 октомври.

Кукерската група от с. Кабиле спечели първото място, като през 2023 г. първата награда на Етнофестивала отново бе за тях. Кукерите от с. Веселиново участваха за първа година и завоюваха втората награда. На трето място се класира маскарадната група от с. Козарево, в чийто състав почти половината участници са младежи между 16 и 19-годишна възраст.

„Това е изключителен успех за община „Тунджа“ и за нашите маскарадни традиции“, коментира кметът Станчо Ставрев и поздрави кукерите за поредното им впечатляващо представяне. Той изказа своята благодарност към кукерските групи, които неспирно съхраняват и популяризират нематериално културно наследство на Тунджанския край.

„Ние от своя страна ще правим всичко възможно, за да ви подкрепяме в усилията ви нашата традиция да стига до следващите поколения и да бъде предавана във времето напред“, заяви още кметът на Община „Тунджа“.

Участие в Етнофестивала „Челопеч – Огнище на традиции” взеха и кукерите от с. Хаджидимитрово, община „Тунджа“, които се представиха достойно и се класираха на десето място, сред силната конкуренция от 76 групи от цялата страна.