С информационна кампания и сборник „Съветник за добри бащи“ читалище „Умение-2003“ бори домашното насилие

Информационна кампания срещу домашното насилие проведе в Ямбол Читалище „Умение-2003“ в навечерието на 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жените. Брошурите на тема „Познаваш ли насилник?“ са издадени в рамките на проект „Училище Равноправие“ с финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ.

„Училище Равноправие“ е инициатива на младежите от клуб „Fempower“ към Читалище „Умение-2003“ – Ямбол, която се базира на убеждението, че джендър стереотипите и дискриминационното отношение към младите момичета и жени могат да бъдат преодоляни единствено чрез равноправно информиране и участие на двата пола в този процес. Партньори на читалището са ОУ „Йордан Йовков“ и СОУ „Д-р Петър Берон“, където от септември месец се провеждат интерактивни занимания с учениците. Чрез атрактивни игри и конкурси доброволците от клуб „Fempower“ се стремят да стимулират момичетата да разгърнат личностния си потенциал  и да постигнат пълноценна реализация, а момчетата – да осъзнаят, че жената има същите права като тях и че признаването на тези права е от изключително значение за благополучието и спокойствието на цялото семейство. Дейностите на „Училище Равноправие“  целят и да преобърнат представите на родителите на тези ученици и общността като цяло и да ангажират нейното внимание върху проблема с широко разпространеното икономическо домашно насилие, премахването на дискриминацията и неравенствата между двата пола.

Международният ден за елиминиране на насилието над жените е и поводът за издаването на сборника „Съветник за добри бащи. Създаден от мъдростите на децата“. Изданието на Читалище „Умение“ е съставено от есетата, получени в рамките на конкурса на тема „Силата на истинския мъж“, който бе посветен на Седмицата на бащата 6-12 ноември 2017 г. Най-много, разбира се, са авторите в сборника от ОУ „Паисий Хилендарски“ – с. Роза, община Тунджа. Училището беше съорганизатор с Читалище „Умение-2003“ на празниците по повод Седмицата на бащата този месец. Есета за конкурса бяха получени също от ученици от Ямбол и студенти от София. Есетата можете да прочетете в блога и Facebook-страницата на Читалище „Умение-2003“.

 

За допълнителна информация: 046/910 868, umenie2003@gmail.com