С „Влез в историята“ – игра с приключения, Ямбол ще отбележи Европейската нощ на музеите

Занимателна игра „Влез в историята“ концентрира в единен продукт инициативите на ямболските музеи и галерии, посветени на Европейската нощ на музеите – 19 май, събота. Пътуването през тунела на времето се реализира чрез посещения в Регионалния исторически музей, Етнографския комплекс в кв. „Каргон“, Художествената галерия „Жорж Папазов“, Музея на бойната слава и Културно-информационния център с Интерактивен музей „Безистена“.

         На 19 май от 14:00 ч. до 20:00 ч., всеки желаещ, трябва лично да получи талон за участие в играта от Безистена. Чрез този талон се събират печати от всички включени в играта музеи. По време на обиколката посетителите се включат в музейните игри и преживявания: „Открий ямболския баскетбол“– пред сградата на Регионален исторически музей – Ямбол, „Игрите на 20-ти век“ – хвърляне на парцалена топка, игра на ластик, игра на дама, Ретро-сладкарница „Каргонъ“ – в Етнографската къща, „Намери, снимай/се/ и сподели“  – в Художествена галерия „Жорж Папазов“, „Войнски приключения“  – в Музея на бойната слава и „Мисля, преживявам, творя“ в Безистен –Ямбол. Гостите, събрали печати от всички обекти, участват в томбола за Голямата награда – велосипед.

        Играта е с начален час 17.00, последователността на посещенията е без значение, а регистрацията за участие в томболата е до 22.30 в Безистена.

        Целта на инициативата е посетителите да се запознаят с характерните за всеки културен институт атракции чрез забавни игри и анимации, да тестват знанията си и едновременно с това да възприемат обектите като единен продукт в популяризирането на Ямбол като културно-туристическа дестинация. Името на опознавателната игра е идентично с туристическата марка на града: „Ямбол – влез в историята“, което отразява богатството на културни традиции от праисторическата епоха и Античността до наши дни.