СУ „Св. Климент Охридски“ в Ямбол е избрано за домакин на образователната изложба „Пътят и аз“

Ямболското училище СУ „Св. Климент Охридски“ е сред 20-те български учебни заведения, избрани за домакини на изложбата в куфар „Пътят и аз“. Образователната кампания се организира от Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”. В рамките на проекта 2 куфара с 20 детски рисунки 3 месеца обикалят България в 2 лъча, за да вдъхновят ученици от I до V клас за участие в седмото издание на конкурса за детска рисунка под мотото „Безопасност и мобилност за всички“.

 

Конкурсът и изложбата са част от  стратегията на Renault да подкрепя обучението по пътна безопасност от най-ранна възраст.

 

Статистиката за пострадалите при пътни инциденти в България е тревожна. Само от началото на 2017 г. до момента са регистрирани 4974 пътно-транспортни произшествия, при които са ранени 6310 и са загинали 466 души. През 2016 г. по данни на МВР на пътя са ранени 1160 и са загинали 28 деца до 17 години. Чрез програмата ние възпитаваме децата от малки да бъдат внимателни и отговорни участници в движението. С новото издание на програмата ще бъдем по-дигитални и по-интересни за децата и по-полезни за учителите”, коментира Рено Пирел, изпълнителен директор на Renault България при старта на проекта.

 

Обучението е насочено предимно към ученици от началните класове. Целта е учениците да се запознаят с основните принципи на пътната безопасност и у тях да се възпита уважение към околната среда.

 

За програмата педагози и специалисти на Renault разработиха специален пакет от интерактивни образователни материали – помагала, тестове и др. През 2016 г. Renault България лансира и обучителни приложения за таблет на български език. Конкурсът и изложбата имат за цел да мотивират учителите да използват този ресурс, а децата – да представят наученото като работят в екип и нарисуват идеите си.

 

Тази година учениците от I до III клас ще творят по темата: „Аз пресичам безопасно“, а по-големите – IV и V-и  –  по темата „Електромобилът в зеления град“.

Отборите са по трима души. Всяко от децата от отборите, класирани на първо място, ще получи велосипед с каска. Наградата за второ място е ховърборд с каска, а за трето – кънки, които могат да се ползват през лятото и зимата. Срокът за изпращане на рисунките за участие в конкурса е 30 април 2018 г.

 

Всяко училище, регистрирало свой отбор на safetyforall-bg.com, участва в томбола за таблет. До момента изложбата е била видяна от над 10 000 деца в 12 училища. Очакванията са тази години броят на участващите рисунки да надхвърли миналогодишния – над 400.

                                                                                       

Програмата в България е част от глобалната програма на Renault, която от старта си през 2000 г. е обхванала  над 14 млн. ученици в повече от 35 страни по света. Така Renault дава своя принос за намаляване броя на пътните инциденти и за повишаване информираността на учениците за влиянието на човешката дейност върху природата.